Ahi Şerafeddin Camii (Aslanhane Camii)  Nerede?

Ahi Şerafeddin Camii (Aslanhane Camii)  Nerede?

Yaşadıkları afetler gibi bir çok olumsuz nedene rağmen halen ayakta kalmayı başaran camilerimizden biri Aslanhane Camii diğer adıyla Ahi Şerafeddin Camii. Ankara Kalesi’ne gidenleri sade görünümüyle karşılayan caminin içi ise tam bir sanat eseri.

Ahi Şerafeddin Camii Ahi Kardeşler Tarafından Yapılmış

Doğusundaki türbe külliyesinin duvarında bulunan gömülü antik aslan heykeli nedeniyle bu camiye Aslanhane Camii denilmiş. Dış duvarları taştan yapılan caminin çatısı ilerleyen süreçte kurşun kaplaması yapılmış. Çok sade yapılmış olan caminin durumu yüzlerce yıl ayakta kalmasına rağmen iyi seviyelerde günümüze kadar geldiğini belirtmek doğru olur.

Aslanhane Camii’nin yapımı 13 ncü yüzyıla kadar gidiyor. Bu cami Ahi kardeşler tarafından yapılmıştır. Bu sebeple de aynı zamanda Ahi Şerafeddin Camii olarak anılmaktadır. Geçen süre içerisinde kaç defa tadilat ve tamir edildiği bilinmiyor. Ancak en büyük tamirini 1289 yıllarında gördüğü biliniyor. Caminin planı uzunlama, ortası da biraz yüksek tutulmuş.

ahi şerafeddin camii

Ahi Şerafeddin Camii

Tek şerefeli minare yapılmıştır. Kuzeydoğu duvarı bitişiktir. Minaresinin inşası da Roma devri malzemelerin kullanıldığı görülür. Camiye üç giriş yapılmıştır. Biri kuzey, biri doğu biri de batıdadır. Kuzey kısmında yine kadınlar mahfili bulunur.

Aslanhane Camii’nin en güzel yerlerinin ise içinde olduğunu söylemek doğru olur. Camiinin içi tamamen ahşap işleme ile yapılmış direkleri de ahşaptır. Selçukluların camilere uyguladığı bu işlemeler en güzel örneklerdendir.

ahi şerafeddin camii

Ahi Şerafeddin Camii Nerede?

ahi şerafeddin camiiAhi Şerafeddin Mahallesi, Atpazarı yokuşundadır. Caminin ahşap minberinde kitabe bulunur. Bu kitabeye göre bu camii Selçuklu Sultanı Mes’üd b. Keykavus zamanında Ahi Kardeşlerce yapıldığı yazar. Selçukluların son demine rastlayan caminin yapımı 13 ncü yüzyıl başı olarak belirtiliyor. Tek katlı inşa edilen caminin içinde ise 24 tane ahşap direk bulunuyor. Bu direkler ceviz ağacından yapılmış ve her birinin başında devşirme mermer malzemesi kullanılmış. Burada ahşaplarda yapılan işçiliğin mükemmel olduğunu belirtmemize gerek olmadığını düşünüyorum. Camii içindeki mimber, pencere, korkuluk ve çatılarda en güzel işçilikleri görüyorsunuz.

Camiinin minberine baktığınızda geometrik şekillerin süslemelerde kullanıldığını ve oyma tekniği ile işlendiğini görüyorsunuz. Aynı zamanda cami içindeki vaaz kürsüsü de sonradan eklenmiş olup yapım döneminden sonra konulmuştur. Mihrabı ise çini mozaik ile alçı kabartmalar ile yapılmıştır. Alçı kabartmalar Anadolu Selçuklularını işaret eder.

Ahi Şerafeddin Camii halen aktif olarak kullanılan tarihi kültürümüzü yansıtan önemli bir kültür varlığımızdır.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.