Akseki Etnografya Müzesinde 5 Bin Metaryal Sergileniyor

Akseki Etnografya Müzesinde 5 Bin Metaryal Sergileniyor

Akseki’nin yöresel kültürünü ve yaşamını ile sanatını ziyaretçilerine yansıtan Etnografya Müzesi ilçenin doğal tarihi evlerini oluşturan Düğmeli Ev şekliyle yapılmış olan Elagöz Konağında sergileniyor. İlçeye gelenler buranın tarihi dokusunu ve yıllara marka olmuş eserlere tanıklık ediyor.

Akseki Etnografya Müzesi Özel Girişimle Kurulmuş

Müze oluşu sizi yanıltmasın. Burayı Mustafa Kavasoğlu isimli bir girişimci uzun uğraşlar sonrası kurmuş. Tarihi bir çok eserin de sergilendiği Akseki Etnografya Müzesi kuruluşundan sonra çok yoğun ziyaretçi almış. Sergilenen 5 binden fazla objenin bulunduğu belirtiliyor. Ayrıca Türkiye’nin ve Antalya’nın tek folklor müzesi unvanını taşıyor.

Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler

Restorasyonu 6 Yıl Sürmüş

Akseki Etnografya Müzesi

Akseki Etnografya Müzesi kuruluşundan sonra çok yoğun ziyaretçi almış.

Akseki’nin tarihi düğmeli evlerinin restorasyonu ve korunması amacıyla uzun yıllar çalışmalar sürdüren Mustafa Kavasoğlu yaptığı uzun uğraşlar sonrası Sarıhacılar Köyünün evlerini, burada bulunan camiyi kültür turizmi açısından önemli bir canlılık getirmiş. Köyün evleri ile Ayşenaz Hanım Konağının restorsayonu ile kendisini duyuran Kavasoğlu bu aşamadan sonra Etnografya müzesini kurmuş. Altı yıl restorasyon çalışmasının ardından kurulan müzede 5 bin metaryal ziyaretçilerini bekliyor.

Müzede Neler Var?

Müzeyi gezen kişileri burada eski radyolar, ahşap oyma kapı ve tavanlar, silahlar. Tarım aletleri, mutfak ve müzik gereçleri, el dokuması kumaş, demirci malzemeleri bulunuyor. Ayrıca burada biriktirilen folklor objeleri de ülkemiz açısından önem taşıyor. Nedeni ise ilk ve tek folklor müzesi olması. Ayrıca buraya gelenler 3 bin yıllık bal küpü’nü de görme imkanı bulunuyor. Müzenin en yeni malzemelerinin ise radyo, teyp ve gramafon olduğu belirtiliyor.

Elagöz Konağı ve Geçmişi

Akseki Etnografya Müzesi

Türkiye’nin ve Antalya’nın tek folklor müzesi unvanını taşıyor.

Elagöz Konağı edinilen bilgilerde Tüccar Hüseyin Efendi tarafından 1860 yılında yatırıldığı belirtiliyor. Burada yıllarca oğlu Fehmi Bey yaşamış ve buradan 1930 lu yıllarda İstanbul’a göç etmiş. Fehmi Bey Seydişehirde Elagöz çiftliğini aldıktan sonra bu soyadı kullanmaya başlamıştır. Bu sebeple konağın ismi Elagöz Konağı olmuştur. Konak bu aşamadan sonra uzun yıllar kullanılmamış. Antalya Mimarlar Odasının katkılarıyla inanın restorasyonu Valilik Programı dahilin de 2012-2013 yıllarında restore edilmiş ve 2016 yılında Akseki Etnografya Müzesi olarak sergilemeye açılmış.

Elagöz Konağı

Elagöz Konağı Akseki Etnografya Müzesine Ev Sahipliği Yapıyor.

Açılışı ile 1,5 yılda 20 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Antalya Akseki Etnografya Müzesi kısa sürede adını duyurdu ve çevre bölgelerde de merak edilin hale geldi. Müze geçtiğimiz yıllarda ayrıca müze özendirme ödülü almıştı.

Buraya kadar gelmişken görmek isteyeceğiniz Yerler;

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.