Alaçatı Gezi Rehberi Adına Her Şey

Alaçatı Gezi Rehberi Adına Her Şey

Döneminde Osmanlının Piyade köyü olan Alaçatı, günümüzde Ege denizi ile İzmir’in en güzel tatil beldelerinden biri olmaktadır. Öyle ki geçmişi ile tarihi İyonya’ya kadar uzanmaktadır. Özellikle Rumlardan kalan taş evler ile ön plana çıkan yerde yapacağınız yürüyüşler sizleri tarihin geçmişine dokunmanıza neden olmaktadır. Yılın her günü rüzgar alan Alaçatı, aynı zamanda bölgede rüzgar sörfünün yapıldığı adres olmaktadır. Ege Bölgesinin yıldızlarından olan bölge özellikle yerli turistlerin tercih ettiği bir yer olmaktadır.

Alaçatı tatil yapacağınız Ege Bölgesinin en yıldızı konumundadır. Özellikle yerli turistlerin dört mevsim ziyaret ettiği yer aynı zamanda yakın çevrelerden günübirlik geziler ile gezilmektedir. Daha çok İzmir bölgesinden buraya hafta sonu geziler düzenlenmektedir. Gezi Masalı ile sizlere Alaçatı gezilecek yerler ile ihtiyacınız olan ayrıntılara yer vermek istedik.

Alaçatı Nerede Nasıl Gidilir?

İzmir şehir merkezine yaklaşık 75 km mesafede bulunan Alaçatı yaklaşık 1,5 saatlik zaman dilimi uzaklığında bulunmaktadır. Bu durum toplu ulaşım araçları ile daha uzar. Bununla birlikte bölgeye İzmir Çeşme minibüslerini kullanarak gidebilirsiniz. Şehir dışından gelenler için direk otobüs seferlerinin olduğunu hatırlatmak gerekiyor. Bunun sebebi çok yoğun bir yolcu trafiğinin olmasıdır. Bu yoğunluk yaz aylarında daha çok artar. Zira Alaçatı Türkiye’nin cennet bölgelerinden biri olmaktadır. Öncelikli olarak bulundunuz konuma bağlı olarak Alaçatı seyahatinizi buradaki konum ile planlayabilirsiniz.

Adnan Menderes Havalimanından Alaçatı’ya Ulaşım

İzmir Adnan Menderes Havalimanı ile buraya HAVAŞ araçları ile gidebiliyorsunuz. Neredeyse günün tüm saatleri buraya servisler yapılmaktadır. Bu araçlar önce Alaçatı sonrasında ise Çeşmeye ulaşmaktadır. Havaş otobüs ücreti ise 30 TL seviyelerinde olmaktadır.

İzmir Otagar’dan Alaçatı’ya Ulaşım

Otogar ile şehir dışından gelecekler buraya servisler ile gidebiliyor. Ancak son servis 21:30 olmaktadır. Buradan ulaşım yaklaşık 1,5 saat sürmektedir. Otogar ile Alaçatı’ya otobüsle gideceklerin ödeyeceği ücret 25 TL seviyelerinde değişmektedir. Ancak özellikle Ankara, Antalya, İstanbul ve Çanakkale gibi büyükşehirlerden Alaçatı’ya direk otobüs bulmanız mümkündür.

Çeşmeden Dolmuşla Alaçatı Ulaşımı

Çeşme merkezinde bulunan kişiler buraya çok daha rahat ulaşmaktadır. Sabah 07:00’de başlayan şehir içi dolmuş hatları akşam 21:00’e kadar sürmektedir. 15 dakikada bir buraya araç bulabilirsiniz. Ulaşımda süre ise 10 dakika kadar sürmektedir.

Alaçatı Sokakları

Alaçatı Gezilecek Yerler

Tarihi Rum taş evleri ile muhteşem sokaklarının bulunduğu Alaçatı sizleri gezi açısından çok geniş bir yelpaze sunmaktadır. Burada mutlaka görmeniz gereken yerler kadar lezzetlerini tatmanız gereken hususlarda bulunmaktadır. Böylelikle Alaçatı gezilecek yerler şu şekilde sıralanabilir.

  • Alaçatı Evleri
  • Çeşme Alaçatı Yeldeğirmenleri
  • Pazaryeri Camii
  • Kemalpaşa Caddesi
  • Hacı Memiş Sokağı
  • Delikli Koy
  • Kleopatra Koyu

Alaçatı Evleri

Muhteşem bir yapı ve aurası ile sizleri karşılayan Alaçatı evlerinin bulunduğu sokakları görmeniz mutlaka listenizde ilk sırada olması gerekir. Öyle ki burada sizleri karşılayan evlerin tarihi 1800’lü yıllara kadar uzanmaktadır. Rumların imzası bulunan taş evler spesifik özellikler taşımaktadır. Renkli kapıları, camları, sokakları ile duvarlarının yanında rengarenk çiçeklerin bulunduğu Alaçatı evleri özellikle fotoğraf sanatçılarının ilk adreslerinden olmaktadır.

Alaçatı Yel Değirmenleri

Yılın her günü rüzgar alan Alaçatı bu anlamda rüzgardan faydalanmak açısından yel değirmenlerinin de yurdu olmuştur. Geçmişte buğday öğütümü için kullanılan bu değirmenlerin sayısı günümüzde 10 tane kadardır. Özellikle akşam saatlerinde ziyaretçilerini karşılayan değirmenler Alaçatı Değirmenaltı Meydanında bulunmaktadır.

Alaçatı Yel Değirmenleri

Pazaryeri Camii (Ayios Kanstantinos Kilisesi)

1870 yılında inşa edilidiği bilinen Pazaryeri Camii Kilise’den dönüştürülmüştür. Camiinin inşaatı yığma moloz taşlar ile yapılmıştır. Özel bir yapıdır. Avlusu ile görsel şölen sunan camii aynı zamanda iki dinin ortak mimarisini taşımaktadır. Bu haliyle sembol olarak görülmektedir.

Kemalpaşa Caddesi

Muhteşem Alaçatı evlerine ev sahipliği yapan Kemalpaşa Caddesi rengarenk bir sunum vermektedir. Öyle ki Alaçatı’nın merkez meydanı olarak görülen bir yerdir. Bu sebeple bölgede popüler işletmeler bulunmaktadır. Meşhur kafeler, mağazalar ve hediyelik eşya dükkanlarını sıralandığı cadde özellikle akşam saatlerinde en yoğun dönemini yaşar. Akşam yemeğinizi burada yemek istiyorsanız mutlaka saatler öncesinden rezervasyon yaptırmak gerekir. Zira burada yemek için yer bulamamanız büyük bir ihtimal olmaktadır.

Hacı Memiş Sokağı

Renkli bir hüviyete bürünen bir diğer yer ise Hacı Memiş Sokağı olmaktadır. Kemalpaşa Caddesi örneği olarak görülebilecek ancak daha sakin bir yer olan Alaçatı Hacı Memiş Sokağı kafe, restoran ve butik otellerin adresidir. Adeta sanatsal fırça dokunuşlarını yaşayacağınız sokağı görmeniz gerekir.

Alaçatı Rüzgar Sörfü

Alaçatı Ot Festivali

Çeşme Belediyesinin çalışmaları ile her yıl düzenlenen Alaçatı Ot Festivali renkli görüntülere sahne olmaktadır. Bir nevi yemek festivali olarak görülen etkinlik aynı zamanda insanların şifa reçetesi olmaktadır. Bu bilince sahip kişilerin daha çok bölgede festivale katılmaktadır. Öyle ki yapılan festivale 1 milyondan fazla kişi katılmaktadır. Her yıl bir tema ile yapılan etkinliğin son teması evelik otu olmuştu. Ünlü müzisyen ve sunucu Ayhan Sicimoğlu’nun kurucularından olduğu festival geçtiğimiz yıl 11. Kez kutlandı. Festival etkinlikleri kapsamında ünlü kişiler ayrıca burada sahne almaktadır.

Alaçatı’da Nerede Kalınır?

Günübirlik gezilerin yoğun olarak yapıldığı Alaçatı’da konaklama yerleri burada uzun süre kalacaklar için önem taşımaktadır. Bu anlamda Alaçatı’da nerede kalınır sorusuna yanıt aranmaktadır. Özelikle butik otellerin yoğun olduğu bir yerden bahsetmek mümkündür. Ancak bütçenize uygun konaklama imkanları bulunabilir. Burada pansiyon ve günübirlik ev kiralaması mümkündür. Sabah kahvaltısı ile konaklama imkanı veren yerler Alaçatı Tatili için tercih edeceğiniz yerler olmaktadır. Başlıca konaklama imkanı sağlayan butik oteller şu şekildedir.

  • Lamen Otel 3 Yıldızlı
  • Mea Otel Alaçatı
  • Alaçatı Abtasroos Hotel
  • Alasonya otel Alaçatı by Lamira
  • Atlı Han Alaçatı
  • Balambaka Hotel 3 Yıldızlı
  • Elda Alaçatı Butik Otel
  • Alaçatı Butik Otelim

Alaçatı’da Ne Yapılır?

  • Tarihi sokakları ve evlerinin portrelerini fotoğraf karelerinde yaşayabilirsiniz.
  • Akşam saatlerinde özellikle Yel Değirmenlerini görebilirsiniz. Burada aşkı yeniden keşfedeceğinizi belirtebiliriz.
  • Yumuşak kumlara sahip sahillerinde denize girebilirsiniz. Özellikle Ilıca Plajı tercihiniz olabilir.
  • Rüzgar sörfü merakınız varsa burada denemelisiniz.
  • Farklı ürün gamına sahip mağazalardan alışverişler yapabilirsiniz.
  • Rum evlerinin mimari yapısı sizin ilginizi çekecektir.
  • Antika merakı olanların adresi Hacı Memiş Caddesi olmaktadır.
  • Ege ve Çeşme kültürüne sahip lezzetleri tatmanız önemli. Özellikle Çeşme kumrusu tadılması gereken lezzet olmaktadır.

Alaçatı Gündüz Ne Yapılır?

Gecesi ve gündüzü ayrı güzel olan yerde Alaçatı gündüz ne yapılır sorusuna yanıt öncelikli olarak denize girmek olacaktır. Sıcak havada yapılması gereken serinlemek olmaktadır. Bu anlamda yaz aylarında tekne turlarına katılım sağlayabilirsiniz. Mevsimine göre gündüz yapılacaklar listesi düzenleyebilirsiniz.

Alaçatı Neyi Meşhur?

Bölgenin en önemli yerleri Rum mimarisi ile taş evleridir. Burada gezilecek yerler açısından caddeleri, sokakları önem taşımaktadır. Bunun yanında Ege ile Çeşme kültürüne bağlı olarak lezzetler bulunmaktadır. Özellikle Çeşme Kumrusu tadılması gerekir.

Alaçatı Ne Kadar Sürede Gezilir?

Bu aslında geziyi yapan kişiye ve hobilerine ve zevklerine göre değişmektedir. Bu sebeple Alaçatı ne kadar sürede gezilir sorusuna tam bir yanıt vermek mümkün değildir. Günübirlik geziler ile burası keşfedilebilir. Ancak tam anlamıyla gezi için en az 3 gün ayırmanız gerekir diye düşünüyorum.

Alaçatı’da Nerede Fotoğraf Çekilir?

Fotoğraf karelerine yansıyan Alaçatı sokakları özellikle fotoğraf severlerin Alaçatı’da nerede fotoğraf çekilir sorularına yanıt aramaktadır. Bu anlamda tarihi rum evleri arasında kalan mekanlarda renkli begonviller ile fotoğraf çekimi yapılmaktadır. Bu aşamada fotoğrafın altın saatlerinde burada çekim yapmak doğru olur. Özellikle yaz aylarında yağmur sonrası buralarda yapacağınız fotoğraf çekimleri sizlere muhteşem bir görüntü verecektir. Başlıca Alaçatı fotoğraf çekilecek yerler şunlardır:

  • Hacı Memiş Sokağı ile Antika turunda çekilebilir
  • Özellikle Rum mimarisi ile taş evlerde çekim yapılabilir.
  • Deniz kenarı tercihi Kleopatra koyu ile gün batımı adresiniz olacaktır.
  • Alaçatı Ot Festivali renkli görüntüleri ile çekimler yapılabilmektedir.
YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.