Alanya Kalesi (Alaiye Kalesi)

Alanya Kalesi (Alaiye Kalesi)

Alanya’nın simgelerinden birisi de Alaiye Kalesi. Yani Alanya Kalesi. Deniz kenarında 250 metre yükseklikteki bir yarımadaya hakim olan kalenin surlarının toplam uzunluğu da 6,5 kilometredir.

Alanya Kalesi Surlarının Uzunluğu 6,5 km

Daha geçmişi olsa da Alanya Kalesine tarihi dokusunu Anadolu Selçuklu Beyliği 13 ncü yüzyıl itibariyle vermiştir. 1221 yılında kenti işgal eden Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat’ın neredeyse baştan yarattığı kalede 83 kule, 140 burç bulunurken surlarının uzunluğu da 6,5 kilometredir. Kale’nin içerisinde su ihtiyacının karşılanması adına yaklaşık 1200 sarnıç yaptırılmıştır. Nitekim bu sarnıçların bazıları sağlamdır ve halen  kullanılmaktadır. Alanya Kalesinin Antalya merkezine uzaklığı yaklaşık 140 km ve aracınızla 2 saatlik mesafede bulunuyor.

Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler

Alanya Kalesinin Tarihi

Selçuklular Alanya Kalesini planlı bir şeklide yapmıştır. Burçlar Ehmedek, İçkale, Cilvarda Burnu, Arap Evliyası, Adam Atacağı, Esat Burcunu takip eder ve Alanya’nın bir diğer simgesi Kızılkule’de biter. Kalenin asıl yapımı Romalı Korsan Tyrhos’a kadar uzanır. Buradaki korsan faaliyetlerine son verilmesi adına Roma kaleyi M.Ö. 64-65 yıllarında fethederler. Ancak Anadolu Selçukluları burayı 1220-1221 yıllarında alır ve daha sonra Karamanoğulları Beyliğine ve sonrasında da Memlüklüler idaresine geçer. Kalesi son fetheden Türk Hükümdarı ise Kanuni Sultan Süleyman’dır.

Alanya Kalesi

Alanya’kalesinin surları toplam uzunluğu 6,5 Km

Güncel olarak kale içinde yaşam halen vardır ve motorlu araçlarda buraya giriş yapabilmektedir. Kent merkezinden buraya yaklaşık bir saatlik yürüyüş ile varılabilir. Türkiye’nin ayakta olan ve ihtişamı ile göz boyayan kaleleri arasında bulunan Alanya Kalesi’nin her bir yeri tarih kokar. Burada yemek yiyebileceğiniz restoranlar olduğu gibi çayınızı yudumlarken Alanya’yı izleyeceğiniz bölümleri de sizlerde güzel anılar bırakacak tarzda. Öyle ki yorulduğunuz yerde çay isteyebileceğiniz salaş yerlerle dolu.

Alanya Kalesine Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kale alan olarak çok büyük. Burayı gezmek ve güzellilerini görmek için harcayacağınız zaman en az 3 – 4 saat olmalı. Aracınızla çıkarken aynı zamanda kurulan teleferikle de buraya ulaşmak mümkün. Buraya girişte ücret ödemesi yapmanız gerekiyor. 2020 yılında 30 TL olan ücret 2021 yılında 40 TL’ye çıkarıldı. Ancak müze kartı olanlar için ücretsiz. Başka tarihi dokuları görmek, müzeleri gezmek için ücret ödemek istemeyen kişilerin mutlaka alması gerektiği müze Kart ücreti ise 60 TL.

Alanya Kalesi

Tarihi dokusu ve güzellikleri ile halen açılmasını bekleyen mekanları bulunuyor.

Alanya kalesine aracınızla giderseniz buraya aracınızı park etmeniz karşılığı 10 TL ücret ödüyorsunuz. Yine kale için kişi başı ücret ödeyecek olmanız sizi üzmesin. Çünkü buradaki tarihi alanı gezmek, havasını solumak, manzarasını görmek sizleri iyi hissettirecek ve tekrar gelmek isteyeceksiniz.

Alanya Kalesinin Hikayesi

Roma İmparatorluğu elinde bulunan kaleyi Anadolu Selçuklu Hükümdarı 1221 yılında kuşatmış. Kuşatmalar uzun sürmüş ve burayı alamamış. Bunun üzerine Alaaddin Keykubat bir gece vakti 15 bin keçinin boynuzuna mum yaktırmış ve kale komutanına askerinin çok olduğunu ve boşuna kan dökülmemesi gerektiğini söylemiş. Kale komutanı da bu kalabalığı görünce kaleyi teslim etme ihtiyacı hissetmiş. Bu sebeple de kaleye bir süre keçi kalesi denildiği belirtiliyor.

Alanya Kalesinin Taş Atma Efsanesi

Alanya KAlesi

İç kale denilen yerdeki kilise kalenin kuruluşundan önce yapılmış

Hikayesi olduğu kadar efsaneleri de az değil Alaiye Kalesinin. Bunlardan birisi de taş atma efsanesidir. Romalıların suçluları kaleden aşağıya attıkları söylenen iç kalenin kuzeydoğusundaki surla bitişik yapıdan bahsetmek mümkündür. Bu yapıda rivayete göre suçlu iki kişinin dövüştürüldüğü ve kaybedenin surdan aşağıya atıldığıdır. Ancak 15 metre yüksekliğinde bulunan buradaki çukura yenen kişi atılarak bir şans daha verilirdi. Suçlunun kendisini kurtarması için üç taş verilir ve bunlardan birisini denize düşürmesi istenirdi. Denize düşmesi halinde de özgür kalırdı. Atamadığı takdirde de mancınık marifetiyle suçlunun kendisi denize atılırdı. Bu efsane göre kaleye gelenleri ve elindeki taşları denize düşürmeye çalışanları gün boyu görmeniz mümkün.

Alanya Kalesi

Alanya Kalesi muhteşem bir manzaraya sahip

Alanya Kalesini Ziyaret Saatleri

Alanya’da Kaleyi görmek isteyenlerin ziyaret saatleri ise yaz ve kışlık olarak değişiyor. Yazın 09:00 – 19:30 saatleri arasında kışın ise 08:30 17:00 saatleri arasında açık. Kale gibi diğer müze ve ören yerlerinde ise dini bayram günleri saat 13:00 te açılmaktadır.

Alanya’lıların sık sık ziyaret ettiği ve her yıl yerli yabancı binlerce turiste ev sahipliği yaptığı Alanya Kalesi diğer adıyla Alaiye Kalesi ülkemizin tarihi miraslarından çok önemli bir yer. Bu çerçevede Kültür ve Turizm Bakanlığı kalenin kazı çalışmaları ve tadilatı gibi hususlara önem veriyor. Bu anlamda da atılması gereken tüm adımlar atılıyor.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.