Antalya Düden Şelalesi Güzelliği İle Büyülüyor

Antalya Düden Şelalesi Güzelliği İle Büyülüyor

Antalya Düden Şelalesi – Antalya’nın turizm açısından tartışmaya kapalı olduğunu tüm dünya bilir hale geldi. Çünkü buradaki güzellikler dünyanın hiçbir yerinde yok. Öyle bir şehir düşünün ki adım attığınız yer cazibe merkezi oluyor. Bu anlamda bir çok gezi yeri ve doğal güzelliğine değindiğimiz Antalya’nın bir güzelliği de Düden Şelalesi.

Antalya Düden Şelalesi Antalya kent merkezinde Kepez ilçesinde bulunuyor. Şehrin arka kısmında diyebileceğimiz bir alanda olmasına rağmen şelale severler, yazın sıcağında serin bir hava isteyenler günübirlik burayı ziyaret ederken yurt dışından ve diğer şehirlerden gelenler de burayı mutlaka görmek istiyor.

Düden Şelalesine Nasıl Gidilir?

Antalya Düden Şelalesi

İki aşamalı olarak görebileceğiniz Düden Şelalesinin ilk bölümü Kepez’de bulunurken denize döküldüğü kısmı ise Muratpaşa ilçesinde yer alır. Bu sebeple buraya ilk kez gelecek olan kişiler nereye gideceklerini de şaşırabiliyor. Bu anlamda yapılan araştırmalar telefonların GPS ile konum üzerinden oluyor. Kepez’in Varsak Bölgesinde bulunan şelale Antalya şehir merkezine yaklaşık 10 km ve 20 dakika gibi bir zaman dilimi sürüyor.

Antalya Düden Şelalesine Giriş Ücreti Ne Kadar?

Düdenin güzelliğini görmek isteyenler buraya 5 TL ücret ödemesi yapıyor. Burada müze kart geçerli değil. Buranın bakım ve diğer tüm hizmetleri Kepez Belediyesi tarafından gerçekleştiriliyor. Şehir içinde olduğu için toplu taşıma otobüsleri ile 78 nolu araçlarla gidebiliyorsunuz.

Antalya Düden Şelalesi Bir Başka Güzel

İskender Şelalesi, Yukarı Düden Şelalesi Gibi İsimleri Var

Antalya’nın tarihinde Büyük İskender önemli bir rol oynuyor. Bu sebeple fetih sırasında buradan geçerken atlarına su içirdiği için bu şelaleye aynı zamanda İskender Şelalesi de deniyor. Lara’da plaja giden yol üzerinden 40 metre yükseklikten denize dökülen şelaleye aynı zamanda Aşağı Düden Şelalesi ve bulunan bölgeye karpuzkaldıran denildiği için Karpuzkaldıran Şelalesi de denilebiliyor. Kepez’de kalan kısma da Yukarı Düden Şelalesi de deniliyor.

Düden Şelalesini Ziyaret Saatleri

Antalya Düden Şelalesi Mağarası

Şelaleyi ziyaret edip gezebilmeniz ve burada piknik yapabilmeniz için belli süreler söz konusu. Yaz dönemlerinde açık olduğu saatler; 09:00 – 19:30 iken kış mevsiminde saatler 09:00 ile 18.00 arasında yapılıyor.

1970 li yıllarda Devlet Su İşlerince piknik mesire alanı yapılan burasına ilk adımda antik mezarlar sizleri karşılıyor. Kepez’in antik kenti olan Lyrboton kome’nin sakinlerine ait olan mezarlar kaya oyulmuş ve üzeri kapaklarla örtülü sandıklar halinde bulunuyor. Burada Düden kelimesi aslında suyu yutan deliklere verilen bir isim. Düden Şelalesi de kaynağından çıktıktan sonra yine yer altına girdiği için buraya Düden Şelalesi denilmiştir.

Düden Şelalesinin Kaynağı Nereden Geliyor?

Düden Şelalesinin kaynağını iki aşamalı olarak söylemek mümkün. Burada ilk kaynak Döşemealtı Kırkgöz Gölü ve Pınarbaşı’ndan gelen kaynakların birleşmesi ile su Bıyıklı Düden’de kaybolur. 14 km mesafe sonrası Varsak bölgesinden tekrar çıkar. Yaz aylarında suyun debisi sulamalardan dolayı azalmaktadır.

Düden Şelalesi

Düden şelalesini oluşturan kaynak Döşemealtı’ndan Kepez’e iner. Burada Kepez Hidroelektrik Santraline ulaşan su ülkenin elektrik ihtiyacının karşılanmasında 1940 lı yıllardan beri kullanılmaktadır. Kepez Santral mahallesinden kanallar ile Bıyıklı Düden’de su kaybolur.

Şelalenin kendisi kadar ortamı da çok güzeldir. Burada farklı noktalardan görebileceğiniz şelalenin altında ayrıca mağara vardır. Mağaradan da suyun akışını izleyebilir serinliğini yakından hissedebilirsiniz. Mağaranın devamında eskiden adak adanan bir yer bulunuyordu. Burada kişiler peçete ve mendil bağlayarak dualar ediyordu. Nitekim burası klasik dönemde de Adak Mağarası olarak adlandırılmış. Sonradan bu peçete bağlanan yer kaldırılmıştır.

Fotoğrafçıların Vazgeçilmez Adresi Düden Şelalesi

Fotoğraf severlerin sürekli uğrak noktası olan burası ayrıca fotoğraf çekim sanatı dersi alanlar içinde vazgeçilmez adreslerden. Burada toplu halde fotoğrafçıların birlikte eğitim aldıkları ve fotoğraflar çektiği de görülür. Nitekim her bölgesinden ayrı bir manzara ile farklı kareler çıkmaktadır. Şelaleyi farklı yollardan görüntülemek isteyenler için yürüyüş alanları da bulunuyor.

Düden Şelalesi

Acıkanlar için burada gözleme ve kahvaltı yapabileceğiniz yerler gibi ayrıca alabalık ve diğer balık çeşitlerini yiyebileceğiniz restoranda bulunuyor. Ayrıca şelalenin üst kısmında ayrıca piknik yapılabilecek, mangal yakılabilecek yerler vardır. Buralarda da gün boyu insanların piknik yaptıklarına şahit olursunuz.

Antalya Düden Şelalesi suyun döküldüğü bölümde bazen yüzen çocukları görürsünüz. Yazın sıcağında burada serinleyen kişiler suya girmek istese de bu tehlikeli bir durum. Ayrıca fotoğraf tutkunları için burada papağanlar eşliğinde baskı yapan yerlerden fotoğraflarınızı da hemen alabiliyorsunuz.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.