Antalya Karain Mağarası

Antalya Karain Mağarası

Antalya merkez ilçesi Döşemealtı Yağca Köyü sınırları içerisinde bulunan Karain Mağarası dünya tarihi açısından en önemli yerleşim yeri olarak gösterilmektedir. Denizden 450 metre kadar yükseklikte bulunan mağara bu çerçevede Türkiye’nin de en büyük doğan mağaralarından birisi olarak gösterilmektedir.

Karain Mağarası Nerede Nasıl Gidilir?

Karain Mağarasına gidiş için Antalya’dan Burdur istikametinde yaklaşık 30 km mesafe alınması gerekiyor. Ana yol da yaklaşık 5 km mesafedeki yer şehir merkezi içerisinde kalmış durumda. Burada yapılan kazı çalışmaları 500 bin yıl öncesine götürdüğü ve o dönemde insanların burayı yerleşim merkezi olarak kullandığını gösteriyor.

Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler

Burada yapılan ilk kazılar 1946 yılına kadar uzanıyor. Burada yapılan kazı sonrası çıkan eserler Antalya Müzesi ve Karain Müzesinde ziyaretçilere sergileniyor. 1946 yılında merhum Prof. Dr. İsmail Kılıç Kökten’in keşfettiği yer ince dehlizlerle üç kayanın birleşiminden ortaya çıkmıştır. Bu anlamda geniş bir makale yazan Işın Yalçınkaya hocama vermiş olduğu bilgiler için de ayrıca teşekkür etmek doğru olacaktır. Kendisi 1967 ile 1973 yılları arasında Karain Kazılarında uzman olarak görev almış bir büyüğümüzdür.

Karain Mağarası

Karain Katran diğer bir adıyla Şam Dağının eteklerindeki Çadır Tepesi yamaçlarındaki mağaranın oyulması ile ortaya çıkmıştır. Bölgeye yakın su kaynakları bulunur. Nitekim Kırkgöz su gölü Antalya’nın en büyük gölü konumundadır ve Kırkgöz Han’a komşudur.

Karain Mağarasına Giriş Ücreti Ne Kadar?

Müzeye giriş ücreti 12,5 TL. Burasının açılış saati 08:00 ve kapanış saati 17:00 iken gişenin kapanması ise 16.30 yapılıyor. Müze olarak gösterilen Karain Mağarası her gün ziyaretlere açık. İletişim numarası da 242 423 13 34.

Karain Mağarasında Bulunan Eserler

Karain Mağarasında yapılan kazılar bir çok eseri gün yüzüne çıkarmış. Bu çerçevede bulunan izler arasında su aygırı, zürafa, sırtlan, fil ve mağara aslanı, mağarası sırtlanı gibi hayvanlarında buralarda kullanıldığı yönünde. Burada bulunan hayvan fosillerinin bir ilginç tarafı da bir çok hayvanın Anadolu’da halen yaşamıyor olmasıdır. Konumu ve kullanımı ile tarihi açıdan önemi burayı dünya miras listesine aday yapmış olsa da; henüz kabul görmüş değil. Kazılarda ayrıca boyalı seramikler de çıkarılmış. Kalkolitik Çağ’da kullanıldığı düşünülen bu seramikler ayrıca burada yaşayan insanların nasıl bir hayat sürdüğünü de gösteriyor.

Karain Mağarasında İnsanlar Ateşi Kullanmışlar

Karain MağarasıMağarada bulunan kalıntılarda yanmış kemikler, çakmak taşı ve odun kömürü bulunması da burada insanların ateş ürettiklerini gösteriyor. Burada insanlar ateşten ocakta, ısınmak için ve aydınlatmak için faydalanmışlar.

Doğal güzellik olarak keşfetmek isteyebileceğiniz Karain Mağarasının içinde ise sarkıt, dikit ve büyük sütunlardan meydana gelen doğal oluşumlar dikkatlerini çekiyor. Roma dönemlerine kadar kullanıldığı düşünülen mağara paleotik çağdan günümüze kadar gelmiş durumda.

Sadece Turizmin Başkenti değil aynı zamanda tarihi eserler ile büyük bir kültür merkezi halindeki Antalya antik kentler, müzeler, eserler, mağaralar, tarihi ve doğal güzellikler ile büyük bir cevher niteliğindedir. Ziyaretçiler buraya giriş sonrası metrelerce aşağıya kadar iniyor ve buradaki doğal oluşum ve güzelliklerini görebiliyor.

Karain Mağarası kazı çalışmalarında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Harun Taşkıran başkanlık yaptı.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.