Ariassos Antik Kenti

Ariassos Antik Kenti

Her ne kadar antik kent olarak adı geçiyor olsa da yaşanan deprem sonrası terk edilen ve yok olmaya bırakılan Ariassos Antik Kenti bugünkü Döşemealtı Burdur karayolunun 45 nci kilometresinde ana yola  1 km mesafede yer alır.

Ariassos Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Döşemealtı’ndan hareketle Burdur istikametindeki kent ilçe merkezine yaklaşık 46 km mesafede yer alır. Antalya kent merkezine de 66 km olduğunu söylemek mümkün. Antik çağlarda daha çok karakol amaçlı olarak kullanılmış ve antik bir ören yerine gelmiş olan Ariassos Antik Ören Yerine Akkoç Köyü sapağından ulaşılıyor. Ören yeri bugünkü Döşemealtı sınırlarında yer alıyor. Yaklaşık 1100 metre yükseklikte kurulan Psidya yerleşimi olarak belirtilen yer Çubuk Boğazı denilen bölgededir. Roma medeniyetinde iken yaşanan deprem sonrası kent terk edilmiştir. Burada yaşanan afetler sonrası bugünlere kadar gelen tek yapısı da üç kemerli kentin giriş kapısıdır.

Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler

Ariassos Antik Kentinde Neler Var?

Kent hakkında bağlıcılık, şarapçılık ve zeytin ile zeytinyağı üretimlerinin yapıldığı belirtiliyor olsa da çok net bilgiler yok. 1988 yılında Stephen Mitchell ve ekibi burayla ilgili araştırmalar ve çalışmalar yapmış. Bu çalışmalar sonrası kentte bulunan yerler şu şekilde;

  • Batısında tiyatro hamam
  • Doğu da üçlü giriş kapısına uzanan bir cadde
  • Kuzeyde sivil yerleşim yerleri
  • Kuzeyin batısında bouleuretion ve prytaaneion
  • Temeller üzerine inşa edilen istihdam duvarları
  • Üç adet küçük kilise
  • Daire şeklindeki mezarlar, lahitler, kayalara oyulmuş mezarlar bulunmuştur.

Ariassos Antik Kenti Ören Yeri

Kentin en ihtişamlı yapısı giriş kapısı ve üç girişli olarak yapılmış. Görkemli giriş kapısının üç kapılı olması nedeniyle buraya üçkapı denilmiş. Kentin su ihtiyacı da Akkoç köyü yukarılarındaki dağlardan çıkan bir su kaynağından yapılan kemerler ile kente taşındığı belirtiliyor.

Kentin En Dikkat Çeken Yapıları Mezarlar

Ariassos Antik kenti sütunlu caddesi üzerinde iki tane kuzeybatı bölümünde ise bir tane olmak üzere üç adet küçük kilise binası olduğu çalışmalarda ortaya çıkmış. Burada yapılan antik roma yolu dikkatleri üzerine çeker. Büyük kayaların döşenmesi ile yapılmış bir yoldur. Yolun devamında ise Antalya’nın seyir terası konumundaki Termossos Antik Kentine gidilir.

6 Merdivenli Mozole Mezarlar Bulunuyor

Kentte en çok dikkat çeken ve gözleri alan yapılar diğer antik kentlerde olduğu gibi anıtsal mezarlardır. Kuzey kısmında 9 mozole tipinde mezar bulunmaktadır. Mozole mezarlarda anteler arasındaki 6 merdivenle lahit halindeki mezar odalarına buralardan çıkılır. Bunun gibi mezar binası, lahitleri şehrin her yerinde görmenizde mümkündür.

Ariassos Antik Kentine girişlerde ücret söz konusu değil. Çünkü burası henüz o aşamaya gelmiş değil. Burayla ilgili Kütür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya İl Müdürlüğünün yapacağı çalışmalar da önemli. İlerleyen dönemlerde ücret söz konusu olabilir. Özellikle burayı görmek incelemek için günübirlik geziler düzenleniyor. Daha çok fotoğraf sanatçılarının adreslerinden bir yer.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.