Elmalı Tarihi Çatal Çeşme

Selçuklular ve Osmanlı döneminden bu yana yerleşim bölgelerindeki çeşmelerde kullanılan mimari yapı ve özellikleri de ön plana çıkmış ve günümüze kadar gelmiştir. Bunlardan birisi de Elmalı Çatal Çeşme’dir.
Çatal Çeşme Elmalı’nın İlçe Merkezinde Bulunuyor
Çatal çeşme Antalya Elmalı’da bulunan tarihi öneme sahip bir çeşmedir. Çeşme yapıldığı bölgede faaliyet gösteren çeşmeler arasında en yaşlı çeşme olarak kabul edilir.
Elmalı çarşı içinde Selçuklular zamanında yapılmış, kesik Minarenin hemen arkasında Çatal Çeşme adı ile anılır. Çeşmenin üzerindeki Kitabede 1284 tarihi ve şunlar yazılıdır.
Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler
“Curayı dareyinde bu abın himmet eden zatın
Babı Rahmetin – Abdal eyleye Allah
Sahübül hayat gasb Abdül gaffar”
Selçuklulardan Günümüze Çatal Çeşme
Çeşme devrin ileri gelenleri tarafından hayrata katkı sunması amacıyla inşa edildiği rivayet edilir. Allah rızası gözetilerek, çeşmenin konumlandırıldığı yerin 1284 yılında Selçukluların soyundan gelen bir bey tarafından tahsis edildiği yine rivayet edilenler arasındadır.
Selçuklulardan bu yana hayrat şeklinde, İslamiyet inancı gereği fakir düşmüş veya yolda kalmış kişiler için yapıldığı düşünülmektedir. Bilindiği üzere Selçuklulardan bu yana klasik Türk kültürü ve sosyal yaşantısında dayanışma duygusu ağır yer edinmiştir. Çatal Çeşmenin ise bu duygunun vücut bulması amacıyla yaptırıldığı düşünülmektedir.
Çatal Çeşme Elmalı Gezisinde Uğrak Noktalardan
Çatal Çeşme ziyaretçilerini her daim beklemektedir. Yapılış tarihinin 1284 yılı gibi köklü bir zamana denk düşmesi ziyaret etmeyi düşünenler için en cazip duyulan özelliğidir. Ziyaretçiler böylece 900 yıllık geçmişe sahip çeşmenin yaşayabileceği anıları, hikayeleri, çeşmeyi yerinde görüp hayal ederek manevi doygunluğa ulaşabileceklerini söyleyebiliriz.
Çeşmenin özellikle bunca yıl çürümeden veya hasar görmeden ayakta kalabilmesi büyük soru işaretidir. Bundan dolayı Çatal Çeşme bir çok bilimsel makaleye konu olmuş, bizzat yerinde araştırma yapmak üzere pek çok bilim adamını ağırlamıştır. Mimarisinin büyüsüne kapılan bilim adamları, her daim çeşmenin muntazam bir şekilde inşa edildiğini zikretmektedirler. Bu konuya ilgisi olanlar, yöre halkına dahi danışarak çeşme hakkında bilgi sahibi olabilmek için ziyarette bulunabilirler.
Elmalı’da Gezilmesi Gereken Yerler
- Karaburun Tümülüsü
- Semahöyük Antik Kenti
- Tarihi Elmalı Evleri
- Ömer Paşa Türbesi Camiisi Külliyesi
- Gilevgi Kalesi
- Elmalı Müzesi
- Çatal Çeşme
- Bey Hamamı
- Abdal Musa Türbesi
Elmalı’ya Nasıl Gidilir?
Çatal Çeşme Antalya’nın nezih ve tarihi dokusuyla dikkat çeken Elmalı İlçesi’nde bulunmaktadır. Elmayı’ya varıldığı taktirde çeşmeye ulaşım bir hayli kolaydır. Elmalı’ya ise gerek havayolu gerekse karayolu ile ulaşabilmek mümkündür. Havayolu ile Antalya Havalimanı’na ulaşılması sonucu, belediye otobüsleri veya taksi aracılığıyla varılabilmektedir. Karayolu ile, Elmalı ilçesi Ankara’ya 577, İstanbul’a 728 İzmir’e ise 418 KM uzaklıktadır.