Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Köklü bir tarihi geçmişi bulunmasına rağmen 2000’li yılların başında Birecik Barajı ile sular altında kalması Halfeti gezilecek yerler ile en çok ilgi gören yerler olmuştur. Zira sular altında kalması Eski ve Yeni Halfeti olarak iki yeni şehir ile anılmasına neden olmuştur.

Sular altında kalmasından sonra yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Halfeti özelikle yaz aylarında en yoğun dönemini yaşar. Bölgeye her mevsim gidilebilmektedir. Sakin yapısı ile günübirlik geziler için çok uygun olan Halfeti özellikle yakın bölgelerden günlük ziyaretçiler almaktadır.

Halfeti Gezilecek Yerler Listesi

Şanlıurfa Birecik Barajı yapımı ile zorunlu olarak sular altında kalan Halfeti otantik bir ortama sahiptir. Aurası ile dizi ve sinemaların başlıca adreslerinden biri olarak birçok sahne burada çekilmiştir. Bu sayede buraya olan ilgi daha çok artmıştır. Özellikle Eski Halfeti gezilecek yerler açısından çok merak uyandırır. Burada görmeniz gereken yerler;

  • Rum Kale
  • Asma Köprü
  • Savaşan Köyü
  • Halfeti Ulu Camii
  • Aziz Nerses Kilisesi
  • Barşavma Kilisesi
  • Halfeti Kent Parkı
  • Kız Mağarası
Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Sular altında kalan eski Halfeti karayoluyla gidilebilen bir yerdir. Ancak buraya ziyarete gelenler doğal olarak tekne turları ile buranın güzelliklerini görmek, gezmek ister. Hatta suyun havasını almak en etkili gezi aksiyonu olmaktadır. Eski Halfeti gezilecek yerler için aslında hem tekne ile hem karadan gezmenizi tavsiye edebilirim.

Rum Kale

Halfetide neler yapılır sorusuna yanıt arayanlar doğal olarak ya buraya gelenler ya da gelmek üzere plan yapanlardır. Program yapmak gezinizi maksimum seviyede verimli hale getirir. Bu aşamada gezinizin süresi, ulaşımınız dahil bir dizi hususlar dikkate alınması gerekir. Araçla gelmişseniz burada Rum Kale mutlaka görülmelidir. Zira ilçeye uzaklığı 156 kilometredir. Su altında kalması nedeniyle buraya ulaşım doğal olarak tekne ile yapılır.

Rum kale Bizanslılar ile Ermeni mimarisine uygun olarak yapılmıştır. Birçok bölümü yıkılmasına rağmen bölgeye gelen yabancı turistler burada günlerce kamp yapmaktadır. Türk ziyaretçilerin çok yoğun olarak burayı gezdiğini söylemek biraz zor olur. Rum kale giriş ücreti alınmadan gezilebilen ve gün boyu açık olan bir yer olmaktadır.

Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Asma Köprü

Şanlıurfa ile Halfeti’nin gerdanı olarak bilinen Asma köprü nerede sorusuna yanıt arayanlar özellikle buraya tekneyle gitmek zorunda kalmaktadır. Araçla gitmek mümkün değildir. Manzarası ile sizleri mest edecek güzelliklere sahiptir. Bu sebeple fotoğraf sanatçılarının yoğun olarak ziyaret ettiği yerlerden olur.

Halfeti Ulu Camii

Şehir merkezi ile yürüme mesafesinde olan Halfeti Ulu Camii bölgenin tarihi yapılarından biridir. 1804 yılında yapımına başlanan camii halen kullanılmaktadır. Büyük bir avluya sahip camii Halfeti gezi rehberi listenize almanız gereken yerlerden olmaktadır.

Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Barşavma Kilisesi

Halfeti gezilecek yerler listenizde yer alacak olan Barşavma Kilisesi Rum Kalesi içerisinde yer alır. Bu sebeple burayı gezebilmeniz için Rum Kalesine gitmeniz gerekmektedir. Kilisenin inşasında kesme taş, kemer tuğlalar kullanılmıştır. Yaşanan afetler ve depremler sonrası kilisenin çok az bir kısmı günümüze kadar ayakta kalmayı başarmıştır.

Halfeti tekne turu kaç TL 2023

Gezi listenizdeki Halfeti doğal dokusu gereği tekne turu yapmayı zorunlu kılar. Burada tekne turlarına toplu ulaşım aracı olarak katılabilirsiniz. Bu anlamda gezi öncesi Halfeti tekne turu kaç TL 2023 sorguları yapılmaktadır. Tekne turları bölgede kurulan kooperatif bünyesinde olması nedeniyle pazarlığa tabi tutulmadan alınan ücretler ile yapılır. Ocak 2023 tarihi itibariyle Halfeti tekne turu kaç Lira sorgusunun yanıtı 40 Liradır. Ancak ilerleyen dönemde fiyatlarda artış yaşanabilir. Bu sebeple Halfeti tekne turu fiyatları hakkında gitmeden önce bilgi almanız gerekecektir.

Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Gezi listenize almasanız dahi buraya geldikten sonra Halfeti de ne meşhur sorusuna yanıt arayabilirsiniz. Burada tekne turu, bölgesel yürüyüş, piknik ile mangal yakmanız mümkündür. Hatta Halfeti mangal yerleri neresi diye sorgulama yapabilirsiniz. Ancak her bölgede bunu yapamazsınız. Özellikle tekne turlarının kalktığı limana doğru gelirken aracınızı park ettikten sonra yokuş aşağı yol yürümek sizlere iyi gelebilir. Ancak gezi sonrası bu yolu tırmanmak sizi zorlayacaktır. Bu anlamda otobüs ve turlarla gelen kişiler biraz yol yürümek zorunda kalabiliyor.

Eski Halfeti de Ne Yenir?

Bölgeye kadar gelmişken doğal olarak acıkacaksınız. Yeni Halfeti bölgesinde liman ve çevresinde yemek yeme yerleri bulunmaktadır. Otantik olması açısından Eski Halfeti de ne yenir sorusunu sorabilirsiniz. Bölgenin kebap merkezi olduğunu belirtmek doğru olur. Böylelikle Halfeti yemek yerleri sizlere şu lezzetleri sunmaktadır.

  • Balcan Kebabı (Patlıcan Kebabı)
  • Şabut Balığı
  • Haşhaş Kebabı
  • Semsek
  • Peynir Helvası
  • Soğanlı Kebap
  • Erik Tavası
  • Dolma Eziği
Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti gezisi ile birlikte özellikle yaz sıcağında buraya gelenler Halfeti de suya girilir mi sorusunu sormaktadır. Burada teknelerin yoğun hareket ettiği yerde suya girmeniz mümkün değildir. Özellikle liman ile eski Halfeti arasındaki su yolu boyunca suya girmek tehlikeli olduğu gibi yasaktır. Ancak izin verilen bölgelerde suya girilebilmektedir.

Buranın atmosferini duymayanlar ve görmeyenler olabilir. Ancak ilk kez görenler buranın cazibesine katılmaktadır. Hatta su içerisinde minareyi görenler Halfeti neden batık şehir sorusunu sorar. Buranın batık şehir olmasının nedeni baraj yapılmasıdır. 2000 yılında Birecik Barajı ile birlikte Halfeti batık şehir olmuştur.

Urfa’da gezilecek yerler açısından listenizi hazırlarken vaktiniz ve ulaşım imkanınız olması halinde mutlaka Halfeti listele dahil edilmesi gerekir. Buranın güzel atmosferini sonradan duymanız sizleri üzecektir.

Su altında kalan batık şehir ile birlikte geziye gelen ziyaretçiler bölgeye adeta tutulur. Minare ile birlikte sular altında kalan bölge merak konusu olmaktadır. Burada suya dalmanız mümkün değil. Hatta kişiler Halfeti kaç metre derin sorusunu sormaktadır. Bölgesel açıdan Birecik Barajı su tutmaya başladıktan sonra Halfeti 60 metre kadar derinliğe ulaşmaktadır.

Halfeti Gezilecek Yerler

Halfeti Gezilecek Yerler

Şanlıurfa ve Birecik ile Halfeti gezilecek yerler listenizde piknik olabilir. Bu aşamada Halfeti piknik yerleri neresi araştırması yapılmaktadır. Özellikle yeni Halfeti çıkışı ile birlikte yüksekte olmasına rağmen Halfeti manzarası eşliğinde burada piknik yapabileceğiniz yerler bulunmaktadır.

Halfeti Konaklama Otelleri

Uzun süreli olarak Halfeti gezisi yapmak istiyorsanız doğal olarak burada konaklama yapmanız gerekir. Halfeti konaklama otelleri küçük olmasının yanında burada kalabileceğiniz pansiyonlardan bahsetmek doğru olur. Bölgeye hakim bir manzarası olan tepede otel sizlerin dikkatini çekecektir. Şitamrat otel buradaki en güzel manzaraya sahip konaklama yerlerinden olmaktadır. Jakuzili odası bulunan otelde 0-6 yaş arası 1 çocuk için ücret alınmıyor. Bununla birlikte Halfeti konaklama otelleri şu şekilde listelenebilir;

  • Şitamrat Otel
  • Kasrı Canan Otel
  • Cevher Konağı

Halfeti gezinizde özellikle tekne turu yaparken sizlere şahinlerin eşlik ettiğini görebilirsiniz. Hatta tepelerde avını bekleyen şahinler ilginizi çekecek unsurlardan biridir. Bu aşamada bölgedeki geziniz ile sizlerin dikkatinden kaçmayan özellikler, güzellikler ve diğer bilgileri okuyucularımızla paylaşmak için aşağıdaki yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Hatta fotoğraflarınızı 5058390065 whatshapp uygulamasından gönderebilirsiniz. Böylelikle burayı ziyaret edenlere daha doğru bilgiler ulaştırılmış olacaktır.

Kalabalık gruplar ile bölgeye yapacağınız ziyaretlerde teknelere ait kooperatif ile ayrı görüşmeler gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede kendi grubunuz ve arkadaşlarınızla çok daha güzel bir gezi olacaktır.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.