Kızılkule Nerede? Neden Yapılmış? Giriş Ücreti Ne Kadar?

Kızılkule Nerede? Neden Yapılmış? Giriş Ücreti Ne Kadar?

Alanya’nın sembolü konumundaki Kızılkule 1226 yılında yapılmasına karşın bugüne kadar ihtişamlı görünümü ile gelen, Alanya’nın en güzel manzarasına ev sahipliği yapan bir yapıdır.

Kızılkule Neden Yapılmış?

Selçuklu Hükümdarı I. Alaaddin Keykubat’ın şehrin korunması amacıyla yaptırdığı Kızılkule Halepli Yapı Ustası Ebu Ali Reha El Kettani’nin imzasını taşıyor. Konumu ile Alanya limanı, tersane ve Alanya kalesini gören kule denizden gelecek saldırılara karşı yapılmış. Ülkemizin önemli seyyahı Evliya Çelebi Alanya ziyaretinde de bu kuleden bahsetmiş. Buranın sekiz köşeli bir sağlam yapı olduğunu saldırı esnasında 2000 asker aldığını da notları arasına almış.

Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler

Kızılkule ‘nin Özellikleri

Dik bir yamaca kaya üzerine yerleştirilen kızılkule‘nin uzunluğu 33 ile 30 metre arasında değişiyor. Yapımında ise alt tarafta kireç taşı, devşirme malzeme olarak sütun gövdesi, üstte ise kırmızı tuğla kullanılmış. Tuğla kullanılmasının nedeni taşların yüksek kesimlere çıkarılmasının zor olması.

Kızılkule Antalya Alanya'da

Ülkemizin önemli seyyahı Evliya Çelebi Alanya ziyaretinde de bu kuleden bahsetmiş

  • Kızılkule‘nin kuzeyinde “Allaha Minnet” yazısı bulunuyor.
  • Kuzey’de 10 metre yüksekliğe I. Alaaddin Keykubat için yazılan yazıt
  • Güney kısmında başka bir inşa kitabesi yazılmış.
  • Giriş kapısında usta kitabesi yazılmış ve burayı inşa eden usta Ebu Ali Reha El Kettani belirtilmiş.
  • Cephelerinde toplam 56 mazgal penceresi bulunuyor.
  • Kaynar zift ve su dökmek için 22 dökme açıklığı ve 6 çörten bulunuyor.
  • Sağlamlık açısından yumurta akı ile yapılmış.
  • Kuleye kırımız rengi veren yapının dışına yumarta ak’ı sürülmesidir.

Sekizgen bir yapı olan kule’nin içeriği ise karışık. Her duvarı 12,5 metre uzunlukta yapılmış. Beş katlı olarak yapılan yapı zemin, birinci kat, asma kat, açık ve teras olarak yapılmış. Kulenin giriş katı da günümüzde sergileme alanı olarak kullanılıyor. Birinci kata su ihtiyacı için sarnıç konulmuş. Bu sarnıç bugünde halen kullanılmaktadır.

Kızılkule 33 Metre Yüksekliğe Sahip

Kızılkule 33 metre yüksekliğe sahiptir.

Giriş Ücreti Ne Kadar?

Alanya Etnografya Müzesi olarak kullanılan kulenin girişi için ücret ödemesi yapmanız gerekiyor. Güncel ücret 10 TL. Ancak müze kart sahibi olan kişiler buraya kartla ücretsiz olarak girebiliyor.

Bir dönem kullanılan ve tedavülden kaldırılan 250.000 TL banknotlarda resmi bulunan Kızılkule 1950’li yıllarda onarılmış, 1979 yılında ziyaretçilere açılmıştır. Günümüzde ise birinci kat Alanya Etnografya Müzesi olarak ziyaretçilerini bekliyor. Alanya gezi listenize müze ve kuleyi de ekleyebilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.