Kütahya Haşhaşlı Gözlemesi Nasıl Yapılır?

Kütahya Haşhaşlı Gözlemesi Nasıl Yapılır?

Sizlerin çoğunuzun tatmadığı ama Kütahya’lıların sürekli tükettiği gözlemenin yapılışında en büyük sır haşhaşlı olmasıdır. Sıcak yiyeceğiniz bu ürünün kat kat olması, çıtır çıtırdaması, nar gibi kızarması belli bir aşamadan sonra gerçekleşir. İşte Kütahya haşhaşlı gözlemesi ve yapımı.

Kütahya’da Gözleme Yenir.

Millet olarak bizler hamur işlerini çok sever ve sürekli tüketiriz. Bu anlamda her bölgenin kendisine has tatları bulunuyor. Kütahya’da da farklı tatlar söz konusu olsa da birçok sokakta karşınıza çıkan gözlemecilerde yoğunluk olduğunu görürsünüz. Hızlı ve pratik yapımı kadar ekonomik olması nedeniyle de tercih nedeni olan gözlemenin aslında her bölgede yapılışı farklıdır. Özellikle öğrenci kesimi çok daha uygun fiyatlara satılıyor olması ile bu ürünü tüketmeyi tercih etmektedir.  Ege Bölgesi’nin nadide çiniler diyarı Kütahya ve Afyon bölgesinin en çok tükettiği haşhaşlı gözlemesi ne asıl tadını veren unsur haşhaşdır.

Kütahya Gözlemesinde Hamurun Sırrı

Haşhaşlı gözleme yapılışında usta ellerin açtığı hamurların kat kat dolanması ile başlayan yapım aşaması öncesinde hamurumuzu yoğurmak gerekir. Burada su, tuz ve un gözleme hamurumuz için yeterlidir. Yoğrulan hamur bir – iki saat kadar bekletilir. Kendisine gelen hamur sonrasında işlenerek küçük bezeler haline getirilir. Bezeler açıldıktan sonra yağ ile karıştırılan çekilmiş haşhaş açılan hamurun üzerine yayılır. Sonra iki tarafından ortaya gelecek şekilde üçe katlanır. Sonrasında da kalın kısım üst üste yuvarlanmak suretiyle yeni bir beze haline getirilir.

Gözleme Nasıl Pişiriliyor?

Kütahya Haşhaşlı Gözlemesi

Kütahya’ya has meşhur haşhaşlı gözlemesi

Haşhaş ile katlanan beze yaklaşık 10 dakika sonra tekrar oklava yardımıyla açılır. Açmadan önce üstüne bir parça daha haşhaş konulabilir. Açtıktan sonra önceden yakılmış ve ısıtılmış ocağımıza hamurumuz düz bir şekilde konulur. Hamurun ocakta yapışmasını engelleyecek şekilde pişmesinin ardından ters çevrilir. Sonrasında hamurun alttan kızardığını ve kat kat olduğu için kabardığına şahit olursunuz. Hafif kızardıktan sonra hamur tekrar çevrilir ve kızaran yerine fırça yardımıyla sıvı yağ sürülür. Bu yağ sayesinde gözlememiz ateşin üzerinde kaldıkça nar gibi kızarmaya başlar.

Gözlememizi alt ve üst yaptıktan sonra piştiğine kanaat getirmemiz ile ocaktan indiririz. Bu sade haşhaşlı olarak geçer. Kişinin talebine göre bu gözlemelerimizi peynirli, patatesli, sucuklu, yumurtalı ve kıymalı gibi çeşitlendirebiliriz. Tamamen size kalmış bir iç yapısı olabilir. Bazılarımız mantarlı yaparken bazılarımız ıspanaklı olarak ta Kütahya Haşhaşlı Gözlemesi yapma yoluna gitmektedir.

İsteğe Göre Kütahya Gözlemesi Servisi

Kimilerimiz tarafından kafa bulma esprileri yapılsa da haşhaş hamura ve gözlemeye ayrı bir tat verirken serüvenine yeni hikayeleri dost köşelerinde ekler. Şehir merkezinde yıllardır bir çok kesimin gelir kaynağı olan gözlemenin içine salata ya da ketçap gibi ürünler ile tüketilmesi de revaçtadır. Sade gözlemenin yanında turşu ile soğuk tuzlu bir ayranın vereceği tadı Kütahya dışında bir bölgede görmeniz de mümkün değil. Yöre tatları açısından haşhaşlı yiyecekler Afyon ve Kütahya’ya  özgü haşhaşlı gözlemesi olarak görülebilir.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.