Mağaralar Şehri: Hasankeyf

Mağaralar Şehri: Hasankeyf

Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan Batman’ın ilçesi Hasankeyf, tarihi geçmişi, mağaraları ve görkemli güzelliği ile misafirlerini kendine hayran bırakıyor. 10,000 yıllık bir geçmişe tanıklık eden ilçe, son zamanlarda bölgenin turizm destinasyonları arasında en çok ziyaret edilen yer olmayı başardı.

Hasankeyf, Dicle Nehri’nin iki yakasına kurulmuş, ticari anlamda önemli bir noktada yer almaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda akan Dicle Nehri’nin etkisiyle zaman içinde daha büyük bir öneme sahip olmayı başarmıştır. Günümüzde mağaraları ve eski yapıları ile turistlere farklı bir deneyim sunan ilçe, 1981 yılında “Doğa Koruma Alanı” ilan edilmiştir.

Hasankeyf Tarihi

Hasankeyf, tam olarak ne zaman kurulduğuna dair bilgilerin olmadığı bir yerleşim yeridir. Bölgedeki höyüklerde yapılan arkeolojik kazı çalışmalarından elde edilen verilere göre, ilçenin geçmişi, 3,500 ile 12,000 yıl öncesine kadar uzanıyor. Adı, Arapçadan gelen Hasankeyf “Mağaralar Şehri” veya bir diğer anlamı ile “Kayalar Kenti” anlamına gelen “Hısnı Keyfa” sözcüğünden türemiştir. Zaman içerisinde halk arasında ismi değiştirilerek günümüzde “Hasankeyf” ismini almıştır.

hasankeyf

Okunmalı İzmir’in Kalbi Çeşme’de Atıyor

Tarihi dönemi eski olduğu kadar stratejik konumu da önemli olan Hasankeyf, yukarı Mezopotamya ile Dicle Nehri arasında konuşlanmıştır. Geçmiş dönemlerde yerleşim yerinin önemi dolayısıyla Bizanslarla Sasaniler arasında savaşlara neden olmuştur. Daha sonraki dönemlerde Romalıların bölgeye kale yapmasıyla, bölge Bizans egemenliği altında kalmıştır.

Birçok medeniyete tanıklık ederek günümüze kadar gelen Hasankeyf, Hristiyanlığın bölgede yaygınlaşmasından sonra Süryani piskoposluğunun merkezi haline gelmiştir. Kavimler, göçler ve savaşların yaşandığı bölge sırasıyla; Emeviler, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler, Artuklular, Eyyubiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlı egemenliği altında kalarak günümüze kadar ulaşmıştır. Günümüzde ise savaş izlerine dair bir şey bulunmamakla birlikte farklı dönemlerden kalma antik kalıntılar, turizm dünyasının gezisine sunulmuştur.

Okunmalı Marmaris’ten Gökova Körfezi’ne Enfes Bir Tatil

Hasankeyf Gezilecek Yerler

Tarihi geçmişi uzun dönemler öncesine dayanan Hasankeyf, 1990 yılına kadar Mardin’e bağlı idi. Bu dönemden sonra Batman’ın il olması ile Gercüş ile birlikte Batman topraklarına dahil edilmiştir. Yapı itibari ile antik bir yerleşim yeri olması, ilçede gezilecek yerlerin sayısını arttırıyor.

hasankeyf

Kalkerli kayalık tepeleri, kanyonları, Roma dönemi izlerini taşıyan kale, mağaraları, Hasankeyf’in girişinde yer alan tarihi köprü, İmam Abdullah Türbesi ve daha birçok yer, Hasankeyf gezilecek yerleri arasında değerlendirilecek alanlardır. Her birinde farklı bir tarih ve gizemin yatması, dikkat çekici olmasını sağlamaktadır. Doğal güzellikleri ve antik alanlarıyla misafirlerini kendine hayran bırakan antik kent, farklı bir destinasyonda zaman geçirmek isteyenler için ideal bir noktadır.

Okunmalı Bandırma Gezilecek Yerler

Hasankeyf’e Nasıl Gidilir?

Ulaşım yönünden stabil olan Hasankeyf’e Türkiye’nin dört bir yanından ulaşmak mümkündür. Uzaktan gelen yolcular için Batman Havalimanı, yakından gelenler için ise hizmet veren Batman Otobüs terminali, antik kente ulaşmak için kullanılabilecek alternatiflerdir. Bilet sitelerinin müşterilerine sunduğu avantajlı bilet fiyatlarını değerlendirerek seyahatinizi kolaylaştırabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.