Mamure Kalesi Anamur’un Gözdesi (Anamur Kalesi)

Mamure Kalesi Anamur’un Gözdesi (Anamur Kalesi)

Anamur’dan Mersin istikametine giderken yol üzeri deniz manzarası ile sizleri karşılayan Anamur Kalesi, namı diğer  Mamure Kalesi muhteşem görünüşü ile insanı cezp eder.  Kule ile denize nazır kalenin içerisinde su sarnıçları, cami, hamamı bulunur.

Mamure Kalesinin Özellikleri

Anamur’da Sahile savunma amaçlı olarak hendekle çevrili olarak  surdan yapılan Mamure Kalesinin içerisinde yaşam alanlarının yanı sıra su sarnıca ile cami bulunuyor. Surlar ile kalenin duvarları yapılırken yukarı doğru daralan bir yapıyla inşa edilen kalenin yapımında çeşitli taşlar ve Horasan harcı kullanılmıştır. Giriş kapıları ile önemli yerlerinde ise kesme taş kullanılmış sonraki dönemlerde yapılan tadilatlar ile yapımlarda ise eklentilerde tuğlalar bulunur. Kalenin yapımında duvarlar çift katlı inşa edilirken aralarında da galeriler bulunmaktadır.

Kalede Neler Var?

Yıllar süren afetler ve depremler gibi nedenlerden dolayı kale elbette zarar görse de zaman içerisinde yapılan tadilatlar ile muhteşem görünüşü halen devam eder. Baş kale ile köşe burcu yanında eskiden Fener Kulesi bulunurmuş. Ancak günümüzde bu kuleden eser yoktur. Dış kale olarak adlandırılan yere inşa edilen cami tek kubbeli ve çeşmesi ile depolar, sarnıçları, kalede görev yapan askerlerin kalacakları yerler bulunur. Kale içerisinde Hüseyin Gazi türbesinden bahsedilse de bu kaynak kesin değildir. Ancak buradaki caminin imzasında Karamanoğlulları bulunmaktadır.

mamure kalesi

Anamur Mamure Kalesi

Mimarisinde Karamanoğulları İmzası Bulunuyor

Kaleye asıl giriş olarak hitap edilen yerde altı satırlık kitabe bulunmaktadır. Bu kitabede kaleyi inşa eden Karamanoğlu Alaaddinoğlu Mehmet oğlu Sultan İbrahim ismi yazmaktadır. Savunma amaçlı olarak hendek bulunması nedeniyle buraya girişte köprü bulunduğu belirtilse de günümüzde burada köprü yoktur.

Alanya Kalesine Benziyor

Anamur Kalesi

Anamur Kalesi

Kale’de su ihtiyacı da yapılan iki sivri kemerle sağlanmıştır. Ancak kuşatılması ihtimaline karşı kaleye sarnıçlar yapılmıştır. Kale çevresinde de Roma döneminde olduğu düşünülen bir yerleşim yeri bulunur. Buradaki kalıntılarda hamam olduğu yapılan kazı çalışmalarında konutlarda ortaya çıkarıldığı görülmektedir. Yine ortaya çıkan parçalarda Geç Roma Dönemi seramik parçaları görülüyor. Kale ayrıca Alanya Kalesi ile benzerlik taşıyor.

Mamure Kalesi İsmi Nereden Geliyor?

Karamanoğlu Mahmut Bey’in 1300 lü yıllarda burayı ele geçirdiği, içerideki kiliseyi camiye çevirdiği ve adını da Mamure Kalesi koyduğu belirtilir. 16 ile 18 nci yüzyıllarda kale onarım görmüş ve eklentiler yapılmıştır. Kalenin son tadilatı da 1960 lı yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğünce yapılmıştır. Anamur Gezilecek Yerler Listesine bakmanızı öneriyorum.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.