Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Tarihi çifte köprüleri aşındırarak yolunuza devam edeceğiniz Mençuna Şelalesi Arhavi ile dağların arasında kalmış gizli bir cennetten köşedir. Muhteşem bir atmosfere sahiptir. Muhteşem  bir bitki örtüsünün arasından ulaşacağını şelale hayatınızda unutmayacağınız güzellikleri sizlere bahşetmektedir.

Artvin gezilecek yerler listesinde ilk sıralarda yer alan Mençuna Şelalesi aslında şehir merkezine uzaktır. Arhavi sınırları içerisinde yer almaktadır. Öyle ki buraya Mençuna şelalesi fotoğraflar dahi çekim gücünü kullanmaktadır. Fotoğrafların yanında burayı keşfetmek, doğal güzelliklere şahit olmak gerekir. Zira aracınızı park ettikten sonra bir süre yamaçlardan yürümeniz gerekir. Ancak bu yürüyüş farklı bir tat bırakan özelliklere sahiptir. Döneminde gitmeniz halinde hayatınızda bir daha tadamayacağınız böğürtlenler sizleri burada karşılamaktadır. Yol boyu tüketeceğiniz bu meyveler aynı zamanda size enerji veren başlıca unsurlar olur. Türkiye’de görmeniz gereken şelaleler arasında ilk sıralarda yer alan Mençuna romantik bir günün habercisi olan güzelliklere sahiptir.  Özellikle bölge halkı tarafından günübirlik geziler için vazgeçilmez bir alternatif olmaktadır.

Doğal bir güzellik Şelalenin en kötü tarafı buraya betondan yapılma bir köprü yapılmasıdır. Karşıya geçmek için kullanılan köprü atmosferin güzelliğini, doğallığını bozmaktadır. Öyle ki muhteşem bir Mençuna Şelalesi fotoğrafı çekimi için engel olmaktadır. Metrelerce yüksekten aşağıya bir gelin gibi süzülen şelalenin döküldüğü yerde küçük bir gölet oluşur. Burayı ziyaretinizde uygun hava koşulları olması halinde bu suya girmenizi tavsiye ediyorum. Tertemiz, berrak bir su sizleri bekliyor. Aynı zamanda soğuk olan su yaz aylarında yorgunluğunuzu alan özelliklere sahip oluyor.

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Nerede?

Kış aylarında şelalenin debisi yükseliyor. Bu aşamada yaz aylarında daha az su aktığını söylemek mümkün. Ancak azalan su ile şelalenin görünümü de daha çok akan bir su birikintisine dönüyor. Muhteşem bir coğrafya içerisinde kedisine yurt edinen Mençuna Şelalesi nerede sorguları bu güzellikleri dijital ortamda gördükten sonra yapılmaktadır. Artvin’in Arhavi ilçesi sınırlarında yer alan şelalenin uzaklığı ilçe merkezine yaklaşık 15 km’dir. Rize, Çayeli yolu üzerinde ana yola yaklaşık 16 km mesafede yer alır. Zira burada tabela sizlere mesafeyi göstermektedir. Arhavi Mençuna Şelalesi Kaç km sorgusu yapanların yanıtı ise yaklaşık 15 olmaktadır.

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi yolu üzerinde çifte köprü bulunmaktadır. Tarihi çifte köprüler muhteşem bir ortamda sizleri karşılar. Davetkar bir sunumu ile sizlerin ilk durak noktanız olur. Burada bir restoran bulunmaktadır. Dilerseniz bu ortamı sevdiklerinizle birlikte güzel bir yemek tadında içinize sine sine yaşayabilirsiniz. Çifte Köprüler Osmanlı döneminde yapılmıştır. Moloz ve kesme taşlardan yapılan köprüler halen ayaktadır ve kullanılmaktadır. Zira Karayollarınca burası 2003 yılında restore edilmiştir. Çifte köprülerden sonra şelaleye ulaşım için yaklaşık 4 km mesafe kat etmeniz gerekir.

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Doğu Karadeniz’de yer alır. Arhavi ile Kamilet Vadisi içerisinde kendisine yer edinmiştir. Buraya ulaşım özel aracınızla mümkündür. Toplu sefer yapan araçlar bulunmamaktadır. Batum’a yaklaşık 60 km mesafededir. Buraya uçakla ulaşarak dilerseniz araç kiralama hizmeti almanız halinde gidebilirsiniz. Zira pasaportsuz ulaşım buraya mümkündür. Aracınızla gidiyorsanız Rize Çayeli’nden sonra Batum yolu istikametinde tabelaları takip edebilirsiniz.

Mençuna Şelalesi Özellikleri

Şelaleye araçla gitmeniz mümkün değildir. Aracınızı park ettikten sonra tahta bir köprüden geçiyorsunuz. Sonra ise dağın eteklerinde ve yamaçlarında yürüyüş yolu başlıyor. Bazı bölgelere merdiven yapılmış. Ancak yolun çoğunda merdiven bulunmamaktadır. Burada yürüyüş rotanız için yaklaşık 30 dakika ayırmanız gerekir. Küçük çocuklarınızla gidiyorsanız bu süre daha çok artacaktır.

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Burayı ziyaret eden kişiler Mençuna Şelalesi özellikleri üzerinde durmaktadır. İki kademeli olarak akan şelalenin deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 700 metredir. Bu aşamada en çok merak edilen husus Mençuna Şelalesi Kaç metre olmaktadır. Şelaleyi iki etap olarak görmeniz gerekir. Burada ilk etap 90 metre yükseklikten dökülmektedir. Suyun aşağıda döküldüğü yerde ise yaklaşık 200 metre kare bir havuz oluşmuştur. Buradan dökülen su yaklaşık 10 metre aşağıya süzüldükten sonra Kamilet Deresi ile güçlerini birleştirmektedir. Şelalenin en yüksek debisi ilkbahar aylarında kar sularının erimesi ile oluyor. Bölge tamamen nemli bir ortama sahip. Bu yüzden bitki örtüsü yeşilin tüm tonlarını ayaklarınız altına seriyor.

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Muhteşem bir atmosferin beklediği şelale bölgesi milli park statüsüne alınmamış. Hata tarihi eser niteliği bulunmuyor. Fakat buranın bakımı karayolları tarafından yapılıyor. Mençuna Şelalesi giriş ücreti bulunmuyor. Bu sayede ücretsiz olarak burayı keşfetme olanaklarınız bulunuyor. Bununla birlikte Mençuna Şelalesi ziyaret saatleri en çok sorgulanan hususlardan biri oluyor. Ziyaret için bir sınırlama bulunmuyor. Ancak hava karardıktan sonra buranın aydınlatması bulunmuyor. Bu yüzden dönüş yolu sizin için zorlu bir etap olabilir.

Neden Mençuna Şelalesi İsmi Verilmiş?

Mençuna Şelalesi ismini almasının da bir hikayesi bulunuyor. Laz lehçesinde Hisseder anlamına gelen Mençu kelimesine yer anlamına gelen Na eki eklenmiş. Böylelikle buraya mençuna ismi verilmiştir. Geçmiş dönemlerde şelale bölgedeki Arılı ile Küçükköy yaşayanlarınca paylaşılamamıştır. Ancak sonraki dönemde tartışmaların son bulması ile burası ortak olarak sahiplenilmiştir.

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Mençuna Şelalesi Kayalıklardan Süzülen Eşsiz Bir Cennet

Arhavi ilçesi sakinlerinin övünç kaynağı olan Mençuna Şelalesi yolu 2014 yılında yapılan çalışmalar ile belli noktalara kadar genişletilmiştir. Ancak aracınızı park ettikten sonra yürümeniz gerekir. Park alanı bölgesinde bir restoran sizlere yemek için hizmet vermektedir. Şelaleye çıkışta su ihtiyacınızı karşılamak için mutlaka yanınıza su almanızı tavsiye ederim. Zira gezi sonrası aracınıza dönmek için yaklaşık 30 dakika harcamanız gerekir. Bunun yanında buraya kadar gittikten sonra geri dönmek için acele etmeyeceğinizi de ayrıca hatırlatmakta fayda bulunuyor.

Türkiye’de birçok şelaleyi inceleme ve fotoğraflama fırsatı buldum. Ancak özellikle dile getirmeliyim ki Van, Muradiye Şelalesi’nden sonra bende derin izler bırakan Mençuna Şelalesi tekrar tekrar gitmek isteyeceğim özelliklere, güzelliklere ve atmosfere sahip. Muradiye Şelalesi özelliklerinin ve öneminin dışında benim için ayrı bir öneme sahip. Zira burayı yaklaşık 7 yıl boyunca defalarca ziyaret ettim. Asma köprüden geçerek şelalenin güzelliğini muhteşem taze alabalık eşliğinde yaşayacağınız bir yer. Hatta soğuk bir bira ile bölgenin keyfini çıkarabilirsiniz. Mençuna Şelalesine ulaşım sonrası ise burada yiyecek, içecek bulmanız mümkün değil. Daha çok doğal bir ortam bekliyor. Sadece yapılan köprünün buranın atmosferini bozduğunu tekrar belirtmek istiyorum.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.