Myra Antik Kenti Ören Yeri Bir Dünya Markası

Myra Antik Kenti Ören Yeri Bir Dünya Markası

İçerisinde oyma mezarları, antik tiyatrosu, çarşısı ile aslında Myra bir antik kenttir. Özellikle Antik tiyatro yapısı ile ön plana çıkmış ve yakın geçmişe kadar buralarda konserlerde verilmiştir. Döneminde kurulan Likya Birliğinin 6 büyük kentinden birisi olan Myra Antik Kenti günübirlik ziyaret edilecek yerlerden birisi. Bu anlamda en çok ziyaretçiyi de Rusya’dan aldığını söylemek mümkün.

Myra Antik Kenti Tarihi Önemi

Demre turizm açısından kendisini henüz dünyaya açamamış olsa da; aslında en güzel plajlarının yanında küçücük alana sığdırdığı tarihi alanları ün yapmış bir şehirdir. İçerisinde bulunan tarihi mekanlar özellikle bu şehrin Piskopolosluğunu yapan ve dünya literatürüne Noel Baba ismini kazandıran St. Nichalous Müzesi ve mezarının burada olması Demre’yi dünya markası haline getirmiştir.

Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler

Myra’ya girişte karınıza üç kafalı bir dikdörtgen heykel çıkar. Buraya ziyarete gelen herkes öncelikli olarak arkada kalan oyma mezarları da arka plana alarak burada fotoğraf çektirerek gezi masalına başlar. Sonrasında ise oyma mezarları ile muhteşem bir gösteri yapan bölgeye geçilir. Mezarların içerisine girmek yasak ancak içeride de odacıklar ve bir mezar içerisinden 4-5 mezar yerini görmek mümkündür.

Myra Antik Kenti

Oyma mezarları ile ün yapmış Likya Birliği kenti Myra

Hemen yan tarafında bulunan antik tiyatronun üst kısmına ziyaretçilere kolaylık olması açısından yaptırılan ahşap merdiven ile en üst kısma çıkılır. Burada Demre Kalesine nazır olarak tepe yaslandırılan Antik Tiyatro muhteşem yapısı ve ihtişamlı görünümü ile sizleri büyüler.

Myra Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Myra Antik Kenti

Myra’nın Anı fotoğrafı çekinmek isteyeceğiniz en güzel yeri. Fotoğraf Turan AY

Myra Demre ilçesinin Alakent Mahallesinde bulunmaktadır. Antalya kent merkezine 140 km olması size yakın göstermesin. Virajlı yollar nedeniyle buraya ulaşımınız yaklaşık 2,5 – 3 saat zaman diliminde oluyor. Kaş ilçesine de 48 km mesafede olan yere ana yoldan içeri girdikten yaklaşık 5 km sonra varılabiliyor. nüfusu ile küçük bir şehir olan Demre küçük alanına onlarca tarihi yeri sığdırmış. Depremler sonrası sular altında kalan kent nedeniyle Batık Kent unvanını alan bir bölgeden bahsetmek mümkün. Burada denize girmek yasak. Ancak suyun altında kent kalıntılarını görüyor olmanız da sizleri mutlu ediyor.

Myra’da Yapılan Kazılar Önemli

Myra Antik Kenti

Yakın geçmişe kadar konserler verilen Myra Antik Tiyatro

Yerleşim bölgesi ile içi içe girmiş olan Myra Antik Kenti aslında bu bölgenin kazıldıkça genişleyeceğini gösteriyor. Nitekim onlarca yıl kullanılan Myra’ya komşu yolun altından bin yıl önce yapılmış bir küçük kilise ortaya çıkarılmıştı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın çabaları ile Myra Antik Kenti, Andiake, St. Nichalous Müzesi gibi bir çok bölgede önemli kazılar Akdeniz Üniversitesinde Öğretim görevlisi Nevzat Çevik Başkanlığında yapıldı. Burada çok önemli yapılar ortaya çıktı ve özellikle Andirake Müzesinde önemli bulgular sergilenmeye başlandı.

Yıllık 600 Bin Ziyaretçi Myra’yı Geziyor

Yıllık yaklaşık 600 bin ziyaretçi grafiğine ulaşan Myra Antik Kenti son iki sezondur pandeminin etkisiyle daha az kişi tarafından ziyaret edildi. Ancak özellikle Rus turistlerin rağbet gördüğü bu ören yerine paket tur olarak gelindiği için turizm firmaları mutlaka bu güzel mekana uğramadan geçemiyor. Tur olarak satılan bu günübirlik geziler için önünüzde koca bir gün bulunuyor. Aslında bir günlük ziyaret burayı tam anlamıyla görmenize ve gezmenize yetmez. Nitekim batık şehir, dünyaca ünlü köylerimizden Üçağız sizleri mest edecek güzellikte.

Myra Antik Kenti Ören Yeri giriş Ücreti Ne Kadar?

Myra antik Kenti

Tarihi atmosferi ile sizleri büyüleyecek olan Myra Antik Kentini her yıl 600 bin kişi ziyaret ediyor

Demre’de bulunan Myra girişinde turistik ve hediyelik eşya satışları gibi yazın sıcağında içebileceğiniz serin sular, meyve suları ve taze dondurmalar yiyebileceğiniz bir kısa cadde ile sizleri karşılıyor. Sonrasında bilet gişesine geliyorsunuz. Doğal olarak buraya ziyaretler ücretle yapılıyor. Giriş ücreti 55 TL. Buraya müze kartı olanlar ücretsiz giriyor. Güncel müze kartı ücreti ise 60 TL. Buradan sonra kiliseyi gezecekler, Andriake müzesine gidecekler, ve kaleköyde bulunan tarihi kaleyi keşfetmek isteyenler farklı ücretler ödememek için mutlaka müze kart almalıdır diye gezi masalımıza not düşelim.

Myra antik kenti ile ilgili bilgiler, belgeler, fotoğraflar ve videolar yazmakla bitmez. Nitekim Nevzat Çevik hocamın Likya Birliği kitabı incelenmesi gereken önemli  eserlerden birisi. Burada yıllarca kazı yapan bir usta arkeolog’dan dizeler okumak burayı daha iyi yaşayacağınız ve daha iyi anlayacağınızın göstergesi.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.