Rhodiapolis Antik Kenti Nerede? Giriş Ücreti Var mı?

Rhodiapolis Antik Kenti – Güneyin Antik Kentleri Antalya bölgesinde toplanmış diyebiliriz. Bu anlamda tarihi kentleri görmek isteyenler ve inceleyenler bu anlamda daha çok güney’i tercih etmesi gerekiyor. Bu anlamda zengin bölgelerden bir yerde Kumluca. Rhodiapolis Antik Kenti Finike ilçesinde ziyaretçilerini bekliyor.
Rhodiapolis Antik Kentine Nasıl Gidilir?
Rhodiapolis Antik Kenti Antalya’nın Kumluca İlçesi’nde yer almaktadır. Kumluca’ya ulaşım hem karayolu hem de havayolu aracılığıyla mümkündür. Tarihi bir bölge olması nedeniyle Antalya Havalimanı’na ulaşılması sonucu, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin özel alarak tahsis ettiği araçlar vesilesiyle ulaşmak mümkündür. Karayolu ile Kumluca, İzmir’e 492 km, Ankara’ya 650 km, İstanbul’a 750 km, Antalya’ya ise 88 km uzaklıkta yer almaktadır.
Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler
Rhodiapolis Antik Kentinin Özellikleri
Rhodiapolis Antalya Kumluca’nın Sarıcasu köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Kent ilk bakışta mimari açıdan dikkatleri üzerine çekmektedir. Kalıntıların ilk gün ki tazeliğinden eser kalmasa da, birçok parçanın tam anlamıyla ayakta kaldığını söyleyebiliriz. Rhodiapolis Antik Kenti, Likya Birliği’nden oluşmaktadır. Bölgede Likyalıların hüküm sürdüğü sırada birçok antik kent kurulmuş, her biri Likya Birliği adı altında toplanmıştır. Günümüzün sınıflandırmasında Likya Birliği tabiri pek çok bilimsel çalışmada karşımıza çıkmaktadır.

Rhodiapolis Antalya Kumluca’nın Sarıcasu köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.
Kentin merkezinde çok büyük bir alana konumlanmış bir tiyatro bulunmaktadır. Tiyatro çevresinde yapılan arkeolojik kazı çalışmaları, Rhodiapolis Antik Kenti halkının sosyal yaşantılarının zengin olduğunu ortaya koymuştur. Yerli halk en az haftada bir kez tiyatroya misafir olmuştur. Sosyal zenginlik bölge halkının ruhsal durumuna olumlu etki yapmış, mutlu bir halkın oluşmasında etkili olmuştur.
Yapılan çalışmalarda kentin tarihinin M.Ö 7’inci yüzyıldan itibaren süregeldiği kanısına varılmıştır. Bulunan en erken kalıntıların Klasik Çağ kaya mezarları olduğu düşünülmektedir. Bu kalıntıların M.Ö 7’inci yüzyıldan da öncelere dayandığı sanılmaktadır. Olabildiğince geleneklerine bağlı kalmayı önemsemiş bir halk görünümünün oluşmasında, arkeolojik kazı çalışmaları sonucu elde edilen yazılı kitabeler, tiyatro ve kültürel mimari farklılığı göze çarpmaktadır.
Diğer antik kentler de bulabileceğiniz gibi burada da tiyatro, hamam, agora, sebasteion, tapınaklar, kilise, sarnıçlar, kenotaph, nekropoller ve konutlar bulunuyor. Kentin Likya Birliği’nden olduğu kanısına, kazı çalışmaları sonucu elde edilen madeni paraların üzerindeki motiflerin şeklinden varılmıştır.
Ziyaretçiler ortamın büyüsüne kapılmayı hiç bu kadar erken beklemediklerini dile getirmektedirler, zira Likya Birliği’ne üye olan bölgede ki diğer antik kentlere göre görkemli yapısıyla dikkati çekmiştir. Kültürel zenginliğin var olması insanlığın ortak kültürüne tanık olabilmemize olanak tanımıştır. Ayrıca bölgede ki müzeleri gezerek Rhodiapolis Antik Kenti kalıntılarına rastlayarak, bilimsel açıdan bilgi sahibi olabilirsiniz.