Tarihi Elmalı Bey Hamamı Tarihi ve Özellikleri

Çok eski bir yerleşim bölgesi olan Elmalı yüzlerce yıl Osmanlı’ya ev sahipliği yapmış kültürel ve tarihimiz açısından önemli bir ilçe konumundadır. Bu sebeple ilçede geçmişten günümüze gelen tarihi yapılar bulunur. Bunlardan birisi de tarihi Elmalı Bey Hamamı olarak karşımıza çıkıyor.
Bey Hamamı Nerede, Nasıl Gidilir?
Hamamlar Osmanlı Devleti’nden bu yana Türk kültürünün vazgeçilmez unsurlarından biri olmuştur. Hamam kültürünün oluşmasında Osmanlı’dan bu yana gerekli alt yapı her daim hazır bulunmuştur. İnsanlar hamamları temizlenme, kirlerden arınmanın yanı sıra sosyalleşme alanları olarak görmüşlerdir. İşte bu hamamlardan bir tanesi de Antalya’nın Elmalı İlçesi’nde yer alan Tarihi Bey Hamamı örnek gösterilebilir.
Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere yapı çevresinde ünlü Ömer Paşa Caddesi ve Ağalar Caddesi arasında yer almaktadır. Ziyaret etmek isteyenlerin Elmalı’ya vardıkları taktirde yapıya ulaşmaları kolay görünmektedir. Elmalı’ya ise gerek havayolu gerekse karayolu ile ulaşabilmek mümkündür. Havayolu ile Antalya Havalimanı’na ulaşılması sonucu, belediye otobüsleri veya taksi aracılığıyla varılabilmektedir. Karayolu ile, Elmalı ilçesi Ankara’ya 577, İstanbul’a 728 İzmir’e ise 418 KM uzaklıktadır.
Bey Hamamının Tarihi
Elmalı Bey Hamamı tarihi Osmanlı hamam kültürüyle tam anlamıyla uyuşmaktadır. Yapı konum itibariyle, Elmalı’nın ünlü 2 caddesi olan Ömer Paşa Caddesi ve Ağalar Caddesi’nin arasında kalmaktadır. Hamam halk arasında çoğunlukla Bey Hamamı olarak bilinmektedir. Bey Hamamı, Ağalar Hamamı, Teke Bey Hamamı, Ömer Paşa Hamamı adlarıyla da tanınmaktadır. Binanın hangi yıl yapıldığı kesin bir şekilde bilinmemektedir fakat 15. yüzyılda yapılmış olma olasılığı yüksek sanılmaktadır.
Elmalı Bey Hamamı’nın bölgeye kazandırdığı hamam kültürü, bölgenin git gide gelişmesini insanların sosyal yaşantısının canlanmasına neden olmuştur. Yapı üç ana bölümden meydana gelmiştir. Bunlar soğukluk, sıcaklık ve ılıklık bölümleridir. Sonraları ilk yapılan soğukluk bölümü yol çalışması nedeniyle kapatılmış yerine yenisi inşa edilmiştir. Bina yapısı itibariyle süs içermemektedir sade bir yapıda ve keskin hatlarla belirlenmiş duvarlardan oluşmuştur.

Çiftçi 2008
Elmalı’da Gezilmesi Görülmesi Gereken Yerler
- Karaburun Tümülüsü
- Semahöyük Antik Kenti
- Tarihi Elmalı Evleri
- Ömer Paşa Türbesi Camiisi Külliyesi
- Gilevgi Kalesi
- Elmalı Müzesi
- Çatal Çeşme
- Bey Hamamı
- Abdal Musa Türbesi
Elmalı’nın Kültürel Zenginliğini Görmeden Ayrılmayın
Elmalı ilçesinin tarihi zenginliklerini yerinde görmek amacıyla ziyarette bulunan insanlar, Bey Hamamı’na uğramadan ilçeden ayrılmak istemezler. Fakat hamamın belirli aralıklarla restorasyon faaliyetlerine konu olması şanssız bazı kişileri üzebilir çünkü yapı restorasyon faaliyetleri sırasında ziyarete kapanmaktadır.
Tarihe ortak olan Elmalı Bey Hamam çalışanlarının ziyaretçilere karşı tutumu, ziyaret eden kişilerin en çok memnun kaldığı hususlardan bir tanesidir. Ziyaretçiler, gayet nazik ve güler yüzlü bir karşılamanın ardından hizmette kusur edilmediğini aksine ardı sıra kesilmeyen ikramlarda bulunulduğunu bildirmektedirler.