Tekir Ambarı Sarnıcı, Silifke, Mersin

Tekir Ambarı Sarnıcı, Silifke, Mersin

Akdeniz ve çevresinde gezi rotası düzenleyenler için Mersin içerisinde barındırdığı Tekir Ambarı Sarnıcı ile adresimiz Silifke.

Akdeniz Bölgesi’nin önemli cazibe merkezlerinden biri olan Mersin, bünyesinde barındırdığı birçok tarihi yapıyla geçmişten günümüze adeta bir köprü görevi görüyor. Mersin’in Silifke ilçesinde bulunan Tekir Ambarı Sarnıcı da şehrin geçmişine ışık tutan önemli eserlerden biri.

Tekir Ambarı Sarnıcı Nerede?

Silifke Kalesi içinde bulunan Tekir Ambarı Sarnıcı, Bizans döneminde şehrin su ihtiyacını karşılamak için inşa edilmiştir. Kalenin eteklerinde bulunan ambar, taş kütlesinin içi oyularak yapılmıştır. Ambarın içinden suyun sızmaması için ise iç kısmı kesme taşlarla döşenmiştir. Su sarnıcının iki kenarı 8 adet, diğer iki kenarı ise 5 adet nişle süslenmiştir.

Tekir Ambarı Sarnıcı, Mersin

Okunmalı Mağaralar Şehri: Hasankeyf

Tekir Ambarı Sarnıcı Özellikleri

46 metre uzunluğunda ve 14 metre genişliğindeki Tekir Ambarı Sarnıcı’nın içi molozlarla dolduğu için derinliğinin tam olarak ne kadar olduğu bilinmemektedir. Sarnıcın yaklaşık 10 bin metreküp su aldığı tahmin edilmektedir. Su sarnıcın dip noktasına kadar inilmediğinden sarnıca su sağlayan kanallar da görülememektedir. Sarnıca güney kısmındaki helezonik merdivenden iniş sağlanmaktadır.

Herhangi bir ücret ödemeden ziyaret edebileceğiniz yapının çevresinde bir koruma ve güvenlik tedbiri alınmış değil. Bu da yapının atıl durumda olmasına neden olmuş. Gerekli bakım ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirilmediği için şu anda geçmişteki görünümünden çok uzak olsa da Tekir Ambarı Sarnıcı, Mersin’e geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden.

Tekir Ambarı Sarnıcı, Mersin

Okunmalı Gramafon Kafe Taş Plaklardan Müzik Keyfi Sunuyor

Tekir Ambarı Sarnıcı’na Nasıl Gidilir?

Mersin’e 85 km. mesafede bulunan Tekir Ambarı Sarnıcı’nı ziyaret etmek için Mut yolu üzerinde bulunan Silifke Kalesi tabelalarını takip etmeniz gerekiyor. Özel aracınızla gidebileceğiniz gibi Silifke istikametinde çalışan dolmuşlarla Silifke merkeze gelerek buradan da sarnıcın olduğu tepeye ulaşabiliyorsunuz. Kaleye çıktığınızda muhteşem Mersin manzarasının tadını çıkarmayı da ihmal etmeyin.

Mersin ve Silifke sadece turkuaz rengi denizi, sessiz sakin koyları ve minik adaları ile görücüye çıkmış değil. Buranın güneş tatili ve kültür gezileri için de önemi çok büyük. Akdeniz’in yaşanabilecek güzelliklerdeki yerlerinden birisi olan bu bölgede gezebileceğiniz yerler arasında bulunan Tekir Ambarı geçmişe ışık tutuyor.

Okunmalı Sığacık Gezi Rehberi Gezi Listenizin Rotası

Yoğurdu ile ün yapan Silifke ve güzelliklerini görmek için Toros Dağlarının eteğine gitmeniz gerekli. Burada Göksu Irmağı da sizi doğal güzellikleri ile karşılıyor. Mersin’e 85 km uzaklığı olan Silifke Mesin, Antalya karayolu ile Konya karayolu kesişimin de.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.