Döşemealtı Gezilecek Yerler

Antalya’nın merkez ilçesi Döşemealtı yaklaşık 15 km mesafededir. 2008 yılında ilçe olmasının ardından idari yapıda değişiklik yaşayan bölge tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli bir yer tutuyor. Bu anlamda aranılan Döşemealtı gezilecek yerler listesi ve ayrıntılarını da sizler için derledik.
Döşemealtı Gezilecek Yerler Listesi
Antalya turistik ve tatil bölgesi olmasına karşın denize en uzak ve turizmden uzak bir ilçe olan Döşemealtı tarihi açıdan da önemli bir kent. Kent merkezinin deniz seviyesine en yüksek ilçesi konumunda. Daha çok günübirlik geziler yapacağınız ilçe merkezinde dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan Karain Mağarası da bulunuyor.
Okunmalı : Antalya Gezilecek Yerler
Döşemealtı tarihi ipek yolu üzerinde bulunan bir ilçe. Bu konumu sayesinde özellikle Selçuklular döneminde yapılan tarihi yapılara sahip. Yaklaşık 12 km ara ile kurulmuş olan hanlar kervan yolu ticaret için önemli yerler edinmiş. Şehre ilk inişte Kırkgöz Han ve sonrasında da şehrin son hanı olarak kayıtlara geçen Evdirhan ipekyolu ticaretinde yüzlerce yıl önem taşımış.
Döşemealtı’nda Nereler Gezilir?
Binlerce yıllık bir geçmişi bulunan Döşemealtı gezilecek yerler listesi de önemli. Bu anlamda ayrıntılarıyla sizlere derlediğimiz başlıca gezilecek yerler şu şekilde;
- Termessos Antik Kenti (Termessos Milli Park)
- Karain Mağarası
- Kocain Mağarası
- Antik Döşeme Yolu
- Ariassos Antik Kenti
- Kırkgöz Han
- Evdirhan
- Güver Uçurumu Kanyonu
- Düzlerçamı Milli Parkı Piknik ve Mesire Alanı
- Kırkgöz Göleti
- Ekşili Göleti
Antik kentleri ve tarihi ile doğal güzelliklerin adresi konumundaki Döşemealtı ayrıca kilimleri ile meşhur bir kent haline geldi. Bu anlamda Döşemealtı kilimi ve halısı önemli bir marka haline gelmiş durumda.
Antik Döşeme Yolu İlçeye İsmini Vermiş
Döşemealtı’na adını veren Antik Döşeme Yolu kral yolu olarak geçiyor. Burada yola çıkmadan önce askerlerin konakladığı mekanlara ait duvar kalıntıları sizleri karşılıyor. Sessiz sakin olan bölgenin yolu neredeyse yok denecek kadar. İlçeye ismini vermesine rağmen gerekli ilgiyi görmemiş.
Termessos Antik Kenti
Korkuteli yolu üzerindeki Termessos Antalya’nın seyir terası ve balkonu niteliğinde. Burada şehre yukarıdan bakıyorsunuz. Hatta buranın üstünde daha hakim bir noktada Orman Müdürlüğünün yangın gözetleme kulesi de bulunuyor. İpek yolu ile Ariassos Antik Kentinden yapılan döşeme yolun bu kente çıktığı belirtiliyor.
Döşemealtı’nda ipek yolu ticaret kervanlarının konaklaması için yapılan Kırkgöz Han ve Evdirhan önemli yer edinmiş. Anadolu Selçuklularından kalma olan hanlar tarih açıdan önem arz ederken Kırkgöz Hanın 2009 yılında tadilatının ve restorasyonun yapılması ile ticari olarak kullanılmasının önü açılmış. Ancak günümüzde kapısına kilit vurulmuş durumda.
Döşemealtı Antalya’nın 5 merkez ilçesinden biri. Antalya’nın su deposu denilmesinin nedenin içme suyunun çoğunluğunun buradan karşılanıyor olması. Yine buradan çıkan sular Kepez Ünsal Mahallesinde bulunan Kepez elektrik’in su ihtiyacı ile önemli bir elektrik üretiminin kaynağı.
Döşemealtı gezilecek yerler daha çok artırılabilir. Ancak günümüzde en çok gezilen ve görülen başlıca mekanlar, tarihi yerler ve doğal güzellikler kısaca bu şekildedir.