Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi

Bendi Mahi çayının imzasını attığı Muradiye Şelalesi  Van şehri Muradiye ilçesi sınırları içerisinde bulunmaktadır. Volkanik dağ Tendürek Dağından beslenen Bendi Mahi Çayı uzun soluklu bir yol ile Van Gölüne dökülmektedir. Bu anlamda kıvrımları ile eşsiz manzaralar sunan Bendi Mahi çayının Muradiye Şelalesi yaklaşık 50 metre yükseklikten aşağıya düşer.

Baharın gelmesi ile yeşillenen bölgede muhteşem bir manzarayı sizlere sunan şelale ve çevresi adeta doğanın sizlere sunduğu bir beste ile sizleri karşılar. 1976 yılında bölgede yaşanılan deprem sonrası inşa edilen çelik halatlar üzerine kurulu asma köprü şelaleye manzarasına eşlik etmektedir. Buradan karşıya geçmek en zevkli anlardan biridir. Yükseklik korkusu olanlar için zorlu olsa da yaklaşık 40 metrelik bir köprü ile karşıya geçilir. Buradan şelalenin manzarası ve size verdiği melodisi kendinizden başka ufuklara götürecek duygular vermektedir. Gezi Masalı olarak sizlere Van gezilecek yerler açısından önemli olan Muradiye Şelalesi hakkında bilgi vermek istedik.

Muradiye Şelalesi

Kış mevsiminde bölgenin soğuğuna dayanamayan Muradiye Şalalesi donmaktadır. Böylelikle farklı bir manzaraya eşlik eden şelalenin altından akan sular en soğuk demini yaşar. Dört mevsim ziyaretlerin gerçekleştiği şelale çevresinde piknik yapılacak yerler bulunur. Bu anlamda bölgenin mangal yakmak için en güzel yerlerinden biridir. Mustafa Erdoğan’ın senaristliği ile yönetmenliğini üstlendiği Vizontele filminde yer alan asmalı köprü Muradiye Şelalesi’nde yer almaktadır. Bu haliyle merak edilen yerlerden biri olmaktadır. Van Gezilecek Yerler listesi incelemeniz gereken bir sayfadır.

Muradiye Şelalesine Giriş Ücreti Ne Kadar?

Muradiye şelalesine girişler için geçmişte ücret alınmaktaydı. Son yıllarda Muradiye Belediyesinin attığı adımlar ile izleme terasları yapıldı. Bu aşamada ücret alınması söz konusu değildir.

Muradiye Şelalesi

Bir anlamda burada şelaleler topluluğu bulunmaktadır. Şelale öncesi aracınızı park edeceğiniz ağaçlık alan sizleri buyur eder. Burada aracınızı park ederek karşıya geçersiniz. Muradiye ilçesi tarafından Şeytan Köprüsü ile bölgeden karayolu ile gidiş söz konusudur. Ancak yol uzar. Bu sebeple çok tercih edilmez.

Muradiye Şelalesi Kamp Alanları

Şelale çevresi tamamen doğal yapılar ile ağaçlık alanlar ile kaplıdır. Hatta karşısındaki bölgede ağaçlar arasında düz bir alan bulunmaktadır. Bu haliyle şelalenin döküldüğü yerin çevresi ve yukarıdaki bölümlerde kamp yapabileceğiniz bir çok yer bulunmaktadır. Burada içme suyu, yeme içme imkanı bulunurken aynı zamanda lavabo ihtiyacınızı karşılayacağınız yerlerde bulunmaktadır. Böylelikle Muradiye Şelalesi Kamp yapmak için ideal yerlerden biri olmaktadır.

Muradiye Şelalesi’nde Ne Yenir?

Şelale karşısında bulunan restaurantta en güzel tat alabalık olmaktadır. Yağda kızartılan taze alabalık sizlere muhteşem tatlar vermektedir. Bölgede özellikle kuru soğan ve domates eşliğinde yenilen alabalık mutlaka yenilmesi gereken bir lezzet olmaktadır.

Muradiye Şelalesi

Muradiye Şelalesi Nerede?

Van şehrinin en güzel yerlerinden biri olan Muradiye Şelalesi, Van merkezine 90 km, Erciş ilçesine 50 km ve Çaldıran’a ise yaklaşık 24 km mesafede yer almaktadır. Van üzerinden Doğubeyazıta giderken ana yola yaklaşık 1 km içeride yer alan şelaleyi görebilmeniz için içerisine kadar gitmeniz gerekmektedir.

Çaldıran, Muradiye gibi yakın ilçelerin hafta sonu piknik mekanı haline gelen şelale yaz ve kış aylarında muhteşem bir manzara sunmaktadır. Özellikle hafta sonu Ağrı, Van merkezi gibi yerlerden günübirlik geziler gerçekleştirilmektedir.

Van Gölünde yetişen ince kefallerinin yumurtlama döneminde Erciş bölgesinde dökülen Muradiye Şelalesinin suyu ile yolculuğu başlar. Uzun ve yorucu bir yolculuk sonrası bu kefaller yumurtalarını bırakmak için şelaleye kadar gelmektedir. Şelalenin yüksekliği ile daha ileriye gidemeyen inci kefalleri burada yumurtalarını bıraktıktan sonra yorgunluğa dayanamaz ve ölürler.

Muradiye Şelalesi

Çaldıran ilçesinde görev yaptığım yaklaşık 6,5 yıllık süre zarfında kaç kez buraya gittiğimi hatırlamıyorum. Özellikle öğle ve akşam yemekleri için dahi buraya geldiğimizi ve balık yediğimizi biliyorum. Hatta iş yerinden veda yemeğimin burada verildiğini dün gibi hatırlıyorum. Halen balık ve şelale görsem Muradiye Şelalesi ve çevresini özlemle yâd ederim.

Muradiye Şelalesini Neden Görmeliyim?

Bu anlamda sizlere onlarca sebep sıralanabilir. Ancak bölgeye yakın olan kişilerin burayı görmesi için çok cazip hususlar bulunmaktadır. Bunlar:

  • Muhteşem bir manzara
  • Harika bir alabalık lezzeti
  • Doğanın verdiği muhteşem konser
  • Yaz aylarında suların döküldüğü yerdeki su tanelerinin verdiği serinlik
  • Kamp yapma yerleri
  • Mangal yakma ve piknik yapma alanları
  • Sallanan Köprüden geçiş
YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.