Anemurium Antik Kenti

Anemurium Antik Kenti

1960 lı yıllardan itibaren 1998 yılına kadar bir dizi kazı çalışmalarından geçirilen Anemurium Antik Kenti buluntuları sayesinde geçmişe önemli bir ışık tutuyor. Anemurium anlamı “Rüzgarlı Yer” anlamına gelmektedir. Anemurium Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir? Giriş Ücreti ve diğer detaylar makalemizde bulunuyor.

Kente Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Cumartesi ve Pazar günleri kapalı olan Anemurium Antik Kenti Ören Yeri diğer günler sabah 08.00 ile 17:00 saatleri arasında açıktır. Buraya giriş ücreti 12.50 TL. Müze kart sahipleri buraya ücretsiz giriş yapabiliyor. Ayrıca müze hakkında broşürü buradan indirebilirsiniz. Anamur Gezilecek Yerler Listesine bakmanızı öneriyorum.

Anemurium Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Anamur merkezi yaklaşık 7.5 kilometre uzaklıktaki kent Mersin şehir merkezine de 237 kilometre. Gazipaşa yolu üzerinde dördüncü kilometrede sola dönülerek kente ulaşılır. Buradaki en büyük zevk antik kent kalıntıları arasında denize girilmesidir. Şehirlerarası otobüs yolculuğu ile buraya ulaşım sağlayabilirsiniz. Havayoluyla gelmek isteyenler Gazipaşa Havaalanı ile gidilebilir. Bu da oldukça zaman kaybı anlamına gelir. Bu sebeple özel araçla gitmek en mantıklı adım olabilir.

Anemurium (Anemorium) Antik Kenti

Öncelikle Toronto Üniversitesinen Elisabeth Alföldi sonrasında ise British Colombia Üniversitesinden James Russel başkanlığında yapılan kazılar kenti bugünkü durumuna getirmiştir. Ören yerinde 3 hamam, tiyatro, konser salonu ve ihtişamlı surları dikkatleri çeker. Akdeniz Bölgesi antik kentler açısından önemli eserlere ev sahipliği yapıyor.

Anemurium Antik Kenti

Yapılan kazı çalışmaları sonrasında bulunanların başında balıkça aletleri geliyor. Burası binlerce yıldır balıkçılık merkezlerinden birisi olmuş. Bunun yanında inşaat malzemeleri, terzi malzemeleri, çömlekçi aletleri, sikkeler, mühür, kantar ağırlıkları, kurşun mührü, dokuma aletleri, makyaj malzemeleri, altın kemer tokalar, kolyeler, küpeler, bilezik gibi birçok takı malzemesi de burada bulunan buluntular arasında.

Anemurium Antik Kenti Tarihi

Anemurium antik Kenti yerleşiminin geçmişteki tarihi tam olarak bilinmiyor. Ancak kent bir liman kenti. İ.S. 1 nci yy da gelişen Commagene Krallığının bir bölümü olarak burası gösterilmektedir. Nitekim bulunan sikkelerde Kral IV. Antiokhos adına basılanlarda bulunmuştur. Kıbrıs’a en yakın bölgede kurulan kent Roma döneminde bir istasyon görevi görüyormuş. Buradan gidilecek bağlantısı olan kent ise Germaniopolis. Ticari olarak bölgenin kaynakları ihraç edildiğinden günümüzde de ayakta kalan yapılar bu dönemden kalmıştır.

Bir dönem Pers ordularınca ele geçirilen kentte Isauriallılar zamanında en refah dönemini yaşadığı belirtiliyor. Bu dönemden kalma kilise ve hamam kalıntıları günümüze kadar gelenler arasındadır. Zaman içinde Arap akınları yüzünden kent boşaltılmış ve terk edilmiştir.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.