Aya Tekla Kilisesi Nerede? Özellikleri

Aya Tekla Kilisesi Nerede? Özellikleri

Yer altı kilisesi olarak Silifke bölgesinde bulunan Aya Tekla Kilisesi en güzel örneklerden biri olarak gösterilebilir. Zamanla yerleşim yeri içinde kalan kilise şehir merkezine yaklaşık 4 kilometre mesafede yer alır ve neredeyse yürüyüş mesafesindedir.

Aya Tekla Kilisesi Nerede

Aya Tekla Kilisesi Silifke ilçesi sınırları içerisinde yer alıyor. Şehir merkezine 4 km Mersin merkezine ise 85 km mesafedeki kiliseye adını veren Aya Tekla Hıristiyanlığın en eski azizesi olarak gösterilen Aziz Pavlus’un yoldaşı olarak görülür. Döneminde Hıristiyanlık ve propagandasını yapmak suç olarak görülmektedir. Bu dönemde de bu dini yaymak için çalıştıkları, yasak olduğu için de mağarada saklandığına, öldürülmek istendiğinde de buradan kaybolduğuna inanılır. İlerleyen süreçte Hıristiyanlık suç olmaktan çıkınca burada adına bir kilise yapılır. GPS ile buradan konum düzenleyebilirsiniz.

Aya Tekla Kilisesi ve Etrafında Neler Var?

Aya Tekla’nın son döneminde kaçmak için yerin dibine girdiği ve burada kaybolduğuna inanılıyor. Bununla birlikte eski dönemlerden günümüze kalan bazı yapılarda burada bulunmaktadır. Kilise ile birlikte bu yapılarda görülebilir.

Büyük Tekla Bazilikası

Aya Tekla kilisesinin üzerine inşa edilmiş büyük bir kilisedir. Kilikya bölgesinin zamanında en büyük kilisesi olarak gösterilir ve günümüzde de halen görülebilen bir duvar bazilika parçasıdır.

Kubbeli Kilise

Günümüze çok az yapıları gelen Kubbeli kilisenin adına göre buranın kubbeli olduğu iddialar arasındadır. Ancak bu iddiaların zamanla yanlış bilgi olduğu da ortaya çıkmıştır.

aya tekla kilisesi

Kuzey Kilisesi

Bu kilise hakkında çok bir bilgi olmamakla birlikte Silifke’den gelirken karşınıza çıkan ilk kilisedir.

Sarnıçlar

Eski dönemlerde günümüze kadar gelen yapılar arasında sarnıçlar bulunur. Yaklaşık 10 sarnıç burada bulunmaktadır. Sağlam yapısı ile ayakta duran sarnıçların inşasında kullanılan tuğlalar buranın günümüze kadar gelmesine neden olanlar diyebiliriz

Hamam

Bu bölgeye şifa bulmak amacıyla gelen Hıristiyanların hizmetinde kullanılmak üzere inşa edilen hamam’ın bir kısmı halen toprak altında kaldığı düşünülüyor. Bazı parçalarını da görmek mümkündür.

Yer altı kilisesi olarak ziyaretlere açık olan Aya Tekla Kilisesi Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde ve elektrik aydınlatması ile hizmet vermektedir. Kiliseye giriş için merdiven yapılmış ve üç nefli kilisenin bir duvarı hariç yıkık durumdadır. Egeria isimli bir hacının burayı ziyaret ettiği ve gördüklerini de kaleme aldığına inanılır.

Buraya Yakın Görülmesi Gereken Yerler

Narlıkuyu Mozaik Müzesi

Cennet Cehennem Çukuru Obruğu

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.