Peri Bacaları Nerede, Nasıl Oluşmuştur?

Peri Bacaları Nerede, Nasıl Oluşmuştur?

Kapadokya’nın meşhur peri bacaları her yıl iki milyondan fazla yabancı turistin gelmesinde önemli roller oynuyor. Dünya çapında marka haline gelen bölge doğal yapıları ile eşsiz güzelliklerin adresi konumunda.

Nevşehir ilinde bulunan Kapadokya bölgesi küresel ekonominin markası olan peri bacalarına ev sahipliği yapıyor. Kurak ve yarı kurak bölgelerde görülen peri bacaları ülkemizin birçok şehrinde mevcut. Ancak dünyanın en güzel ve yoğun peribacaları Kapadokya bölgesinde bulunmaktadır.

Peri Bacaları Nasıl Oluşmuş?

Bölgede bulunan Erciyes Dağı, Güllüdağ ve Hasandağı volkanik dağlardır. Milyonlarca yıl önce püskürttükleri lavlar bu bölgede yaklaşık 100 – 150 metre yüksekliğinde tüfleri meydana getirmiştir. Bu tüfler oyulması daha kolay yapılardır. Bölgeye püsküren volkanik lavlar bulunan su, akarsu yataklarını kurutmuştur. Yağan yağmurlar, esen rüzgarlar ile yıpranan tüflerin sert bölümleri sağlam olarak kalmıştır. Kalan bu yapılar peri bacalarıdır.

Milyonlarca yıl bölgede ev sahipliği yapan uygarlıklar tüflerin kolay oyulması ile buralara evler, manastırlar, kiliseler, yer altı şehirleri yapmıştır. Bu özelliği ile milyonlarca kişiyi kendisine çeker.

Bölgedeki peri bacaları vadilerde bulunur. Vadilerin yaklaşık 1300-1450 metre yüksekliğine kadar görülen peribacaları sabahın erken saatlerinde kalkan yüzlerce balon ile eşsiz bir manzara oluşturur. Balonlarda olan kişiler ellerini uzatsa neredeyse dokunacağı peri bacalarını fotoğraf karelerine yansıtır. Ayrıca balonda evlilik teklifi organizasyonları da yapılmaktadır.

Peri Bacaları

Peri Bacaları Uçma Fikrine Balonla Atılan İmza Manzaraları Taşıyor

En Yoğun Olduğu Yerler

Peri bacalarının en yoğun olduğu bölge Avanos, Nevşehir ve Ürgüp çevresindedir. Ihlara vadisi, Soğanlı Vadisine kadar geniş bir alanda farklı boyutlarda rengarenk göreceğiniz peri bacaları için Türkiye’nin her bölgesinde turizm firmaları turlar düzenler.

Nevşehir şehir merkezine yaklaşık 15 km mesafede yer alan yere ulaşım için havayolu, karayolu ve demiryolu tercih edilebilir. Bölge halkı doğal yapılar sayesinde ekonomik olarak güçlenmiş ve bölgenin her yerinde konaklama otelleri yapılmıştır. Her yıl ziyaretçisinde artış görülür. Ayrıca buraya özgü festivaller düzenlenmektedir. En çok rağbet gören festival sıcak hava balonu festivalidir. Dünyanın her bir yerinden festivale katılımlar olur. Uçma fikrine balonla atılan imza buralarda en güzel haliyle gerçekleşir.

Göreme Açık Hava Müzesi, Milli Parkı

Kapadokya bölgesinin şüphesiz en güzel yeri Göreme Açık Hava Müzesidir. Göreme Milli Parkı içerisinde yer alır. Burada;

  • Kızlar Manastırı
  • Erkekler Manastırı
  • Çarıklı Kilisesi
  • Tokalı Kilisesi
  • Elmalı Kilisesi
  • Azize Barbara Şapeli

Önemli yerlerdir. Özellikle Elmalı kilisesinin mimarisi ve içerisinde bulunan resimler ile ön plana çıkar. Peribacaları tarihi eser değildir. Ancak bölgede bulunan bir çok tarihi eser bulunmaktadır. Buradaki şapel, manastır, kilise gibi yerler tarihi yapılardır. Özellikle yer altı şehirleri oyma ile yapılmıştır ve bugün bile gizemini korur.

Yoğun turist çeken bölgede olmazsa olmaz oteller bölgeye has taşlardan yapılmıştır. Mağaralarda oyma otellerde konaklama yapabilirsiniz. Tamamen bütçenize bağlı olarak farklı konaklama türlerinden faydalanmanız mümkündür. Dileyen kişiler burada bulunan evlerden günlük kiralama yoluna gidebiliyor.

1985 yılında Unesco Dünya Mirası Listesine alınan Kapadokya’da özellikle Uçhisar, Ürgüp, Çavuşin, Derinkuyu yer altı şehirleri mutlaka görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.