Kütahya Gezilecek Yerler, Kültürel Özellikleri

Kütahya Gezilecek Yerler, Kültürel Özellikleri

Ege Bölgesinin en eski yerleşim yerlerinden Kütahya tarihi, kültürel özellikleri ve özellikle el işçiliği ile kendisini Dünyaya duyuran bir kenttir. Kütahya gezilecek yerler ile kültürel özellikleri içeriğimizde yer almaktadır.

Doğal güzelliklerinin yanında Germiyanoğulları beyliğinin başkenti olan kadim kent aynı zamanda muhteşem lezzetleri ile görülmesi gereken bir yerdir. Hediyelik eşya alımında özellikle çinisi dünya markası olan kent ziyaretçilerini büyülemektedir. Ege Bölgesi gezi rotanıza mutlaka Kütahya’yı da dahil etmelisiniz.

Kütahya’da Ne Yenir?

Kütahya kent merkezi tam bir memur şehridir. Ulaşılmak istenilen yerlere çok yakın bir mesafesi bulunan şehirde yaşam kolay ve çok daha ekonomiktir. Buraya gelen kişiler Kütahya’da ne yenir özelliklere sorgulamaktadır. Burada başlıca;

  • Cimcik
  • Sini mantısı
  • Ispanaklı ve Peynirli Şibit
  • Dolamber Böreği
  • Haşhaşlı Gözleme
  • Tirit
  • Ilıbada Dolması

Yenilmektedir. Bununla birlikte Hamursuz ekmeği, Sıkıcık Çorbası, Küp Kebabı, Kızılcık Tarhanası, Güveç, Sütlü İncir Tatlısı, Erik Hoşafı ve Yufka tatlısı mutlaka tadılması gereken tatlar olmaktadır.

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Haşhaşlı Gözlemesi

Haşhaşın verdiği lezzet ile muhteşem bir tat Kütahya gözlemesidir. Burada her adım başı neredeyse gözlemeci bulunmaktadır. Patatesli, Peynirli ve Kıymalı gözlemeyi burada haşhaş lezzeti ile birlikte tadabilirsiniz. Ateşte nar gibi kızarın gözlemelere eşlik eden doğal ayran tercihiniz olur.

Dilerseniz gözlemenizi sade olarak alırken salata ve ketçap ile yapılan dürüm Yaren gençlerin özellikle tercih ettiği lezzetlerdir.

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler Neyi ile meşhur?

Şehre ziyarette bulunan kişiler sevdiklerine hediyelik eşya almak için özellikle Kütahya neyi ile meşhur sorusuna yanıt aramaktadır. Burası çinisi ve seramiği ile ünlüdür. Öyle ki çinisi ile dünyanın en önemli şehirlerinden biridir. Bu sebeple sevdiklerinize çiniden yapılan hediyelik eşyalar alabilirsiniz.

Kütahya’nın özellikleri arasında çini ile birlikte tarihi geçmişi önemli olmaktadır. Germiyanoğulları Beyliğinin başkenti olan şehir Yavuz Sultan Selim ile evlendirilen Halime Hatun’a çeyiz olarak verilmiştir. Bu anlamda kültürel zenginliği çok geniş bir alanda değerlendirilmelidir. Hatta gezilecek yerler listesinde yer alan Borsa dünyanın ilk borsası olarak kabul edilmektedir.

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya Gezilecek Yerler

Kütahya’nın eski adı nedir? Çok eski kaynaklarda şehrin antik dönemde Kotiaeion olduğu yazmaktadır. Kotys’in Kenti anlamına geldiği belirtilmektedir. Kütahya’nın ismi nereden gelir sorusu merak konusu olabilir. Bir kavga esnasında vurulma sesi ile küt, sonrasında vurulan ah diye bağırması ve vuranın ya demesi ile isminin geldiğinden bahsedilir. Ancak kesin bir husus değildir.

Kütahya Neden Kütahya? Sorusuna yanıt olarak Kütahya müzesinde bulunan bir sikkede şehir Koti olarak geçmektedir. Kotys’in kenti olarak nitelendirilen Kütahya büyükşehir mi bir diğer sorudur. 6360 Sayılı yasa ile Büyükşehirler belirlenirken Kütahya bu yasa dışında bırakılmıştır. Bu sebeple büyükşehir değildir.

Kütahya’da gezilecek yerler

Ege Bölgesinin nadide kenti Kütahya’da gezilecek yerler kültürel açıdan önemlidir. Şehir merkezinde olduğu kadar ilçelerde mutlaka görülmesi gereken yerler bulunmaktadır. Öyle ki Çavdarhisar tarihi ile önemli ilçesidir. Bununla birlikte Kütahya gezilecek yerler listesi şu şeklidedir.

  1. Kütahya Kalesi : Şehrin ortasında kalan ve şehri çevreleyen Kale hisar olarak geçmektedir. Buraya araç ile çıkabilirsiniz. Dilerseniz yürüyerek 20 dakikalık zaman diliminde çam havası eşliğinde zirveye çıkabilirsiniz. Kalenin içerisinde Döner Gazino bulunmaktadır. Burada kütahyanın eşsiz lezzetlerini tadarken şehri izleme imkanınız olmaktadır. Aynı zamanda çay ve kahve içebileceğiniz yerleri bulunmaktadır. Kale içerisinde aynı zamanda camii bulunmaktadır.
  1. Çinili Cami: Şehrin Maltepe Mahallesinde bulunan çinili cami aynı zamanda şehrin markası çiniden yapıldığı için bu isimle anılmaktadır.
  1. Tarihi Germiyan Evleri : Tarihi konakların bulunduğu Germiyanoğlu Sokağı sizi tarihe yolculuğa çıkarıyor. Özellikle fotoğraf sanatçılarının adresi bölge muhteşem bir atmosfere sahiptir.
  1. Aizanoi Antik Kenti : Şehir merkezine 58 km mesafede Çavdarhisar ilçesinde bulunan antik kent tiyatrosu, hamamı, Borsası ile mutlaka görülmesi gereken bir yerdir.

  1. Kütahya Çini Müzesi: Çini sanatının muhteşem eserlerinin yer aldığı müze 1999 yılında açılmıştır. Türkiye’nin tek çini müzesi özelliği bulunmaktadır.
  1. Frigya Vadisi; Afyonkarasihar’a kadar uzanan Frigya vadileri Kütahya’dan başlamaktadır.
  1. Dumlupınar Şehitliği : 30 Ağustos Zaferinin yazıldığı Dumlupınar Şehitlerini ziyaret etmeyi unutmamalısınız.
  1. Kütahya Arkeoloji Müzesi : 1965 yılından bu yana ziyarete açık olan müze çok zengindir. Etkileyici eserler burada sizleri beklemektedir.
  2. Kütahya Ulu Camii
  3. Kütahya Çiniciler Çarşısı
  4. Germiyan Sokağı
  5. Macar Lajos Kossuth Evi

Kütahya’nın İlçeleri Nelerdir?

Şehrin 12 ilçesi bulunmaktadır. Bunlar;

  • Altıntaş
  • Aslanapa
  • Çavdarhisar
  • Domaniç
  • Dumlupınar
  • Emet
  • Gediz
  • Hisarcık
  • Pazarlar
  • Simav
  • Şaphane
  • Tavşanlı

Kütahya’nın eski adı Koti olarak geçerken Kotys’in Kenti olarak bilinmektedir. Yunanca Kotyaion, Roma döneminde ise isminin Cotyaeum olduğu bilinmektedir.

Kütahya’nın tanıtımı kısaca Ege Bölgesinin nadide şehridir. Germiyanoğlu Beyliğinin eski başkentidir. Osmanlı döneminden bu yana şehirde çinicilik yapılmaktadır. Aynı zamanda seramiği ile ünlenmiştir.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.