Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi – Giriş Ücreti

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi – Giriş Ücreti

Eski çağlardan günümüze gelen kentleri sever misiniz bilemem ancak Sagalassos Antik Kenti bence dünyanın en güzel eserlerini günümüze getiren bir yer…

Sagalassos neden dünyanın en güzel antik kenti bunu gidinde daha iyi anlıyorsunuz. Antalya’dan hareket ettiğinizde Ağlasun ilçesi yakınlarına vardığınız zaman Sagalassos tabelalarını görüsünüz. Buraya iki yoldan farklı olarak ulaşabilirsiniz. Ağlasun’un doruk noktasında konumlanan antik kent sizde unutulamayacak izler bırakacak. Özellikle buradaki heykellerin olmamasına rağmen sizi etkileyecek. Gerçek heykellerin Burdur Müzesinde sergileniyor olmasına karşın burada da kopyalarının sergilenmesi dahi etkileyicidir.

Sagalassos’u gördüğünüz zaman daha önce ziyaret etmediğiniz için pişman olacak ve kendinize kızacaksınız.

Sagalassos Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar?

Gezi rotası çerçevesinde burayı listenize almadan öncelik olarak araştırmalar Sagalassos giriş ücreti ne kadar üzerine olmaktadır. Özellikle belirtmeliyim ki burayı gezmenize ödediğiniz her bir kuruş değecektir. Sagalassos giriş ücreti bu anlamda 170 TL’dir. Ancak öğretmenler ve 65 yaş üstü kişiler ile 18 yaş altı çocuklar buraya ücretsiz girebilmektedir. Bunun yanında Sagalassos Antik kentinde Müze Kart geçerlidir.

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi - Giriş Ücreti

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi – Giriş Ücreti

Muhteşem bir tarihi kentin sizleri karşılamasının ardından soracağınız sorulardan biri Sagalassos da kimler yaşamış olmaktadır. Birçok medeniyetin burada izleri vardır. Zira bu izler birbiri ile karışmıştır. Böylelikle burada yaşayanlar Frigler, Luviler, Persler, Lidyalılar, Romalı ve Selçuklulardır.

Sagalassos ile birlikte Burdur gezilecek yerler listesi sizlere günübürlik gezileriniz için bulunmaz fırsatlar sunabilir. Bu aşamada lütfen listenize şunları alın.

  1. Salda Gölü 
  2. Kibyra Antik Kenti 
  3. Kargı Köyü Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
  4. İnsuyu Mağarası

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi - Giriş Ücreti

Sagalassos Antik Kentinde Ne Var?

Gezi rotanıza almanıza en büyük nedenlerden biri Sagalassos antik kentinde ne var sorusunun yanıtıdır. Burada öncelikli olarak dönemin Meclis binası bulunmaktadır. Bununla birlikte Odeon, Roma Hamamı, Kent Konağı ve Dor Tapınağı ile dönemin hastanesine dair kalıntılar bulunmaktadır.

Pisidia ile Roma İmparatorluğunun en önemli şehirleri arasında yer alan Sagalassos’un ilk tespiti 1706 yılına kadar uzanmaktadır. Fransız gezgin Paul Lucas’ın girişimleri ile bulunan antik kent bugün tarihi çeşmesi ile zirvede halen suyunu güldür güldür akıtmaktadır.

Gizemli kalıntılarının sırlarının halen çözülemediği Sagalassos Antik Kenti hakkında kısa bilgi sürekli araştırma konusudur. Kentte birçok medeniyet yaşamasına rağmen en ihtişamlı döneminin zamanı Roma İmparatorluğudur. Efsaneleri ile hikayeleri bitmek bilmeyen, tükenmeyen tarzlarıyla günümüze kadar gelmiştir. Buraya Antalya ve çevresinden günübirlik geziler yapılmaktadır. Özellikle fotoğraf sanatçıları büyük bir rağbet göstermektedir.

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi - Giriş Ücreti

Sagalassos Antik Kenti Nasıl Bulundu?

Kent 2009 yılında UNESCO ile Dünya Kültür Miras listesine girmiştir. Türkiye’nin en önemli açık hava müzelerinden biridir. Antalya kent merkezine 100 km uzaklıktaki kent Ağlasun’a 7 km mesafede yer almaktadır. Isparta’ya uzaklığı ise 40 km’dir. Fransız gezgin kadar buranın bulunmasında önemli bir isim Belçikalı Marc Waelkens’tir. Kentin keşfinin tesadüfen olduğu belirtilmektedir. Sonrasında kazılar 1990 yılında başlamıştır. Bu sayede birçok eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Özellikle burada bulunan heykeller Burdur Müzesinde sergilenmektedir. Böylelikle Türkiye’nin en güzel müzelerinden birisi Burdur kentinde konumlanmıştır.

Sagalassos’u gezmek ne kadar sürer merak edebilirsiniz. Bu anlamda sizin beklentileriniz ve görmek istediklerinize göre değişin bir süreden bahsetmek mümkündür. Ancak özellikle çeşmesi önünde çok uzun süreler geçireceğinizi belirtmek isterim. Burada binlerce yıldır akan çeşmede yüzünüzü yıkamadan, suyunun tadına bakmadan gitmenizi istemem. Defalarca gitmeme rağmen buraya gitmek isteyenlere Antalya’dan her defasında eşlik edebilirim.

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi - Giriş Ücreti

Antik kenti tamamen keşfetmek istiyorsanız kişisel düşüncem burası için yaklaşık 4 saat ayırmanızdır. Çeşme ile tiyatro arasındaki mesafe biraz uzundur. Ancak bilet gişesi girişinden itibaren çeşmeye ulaşmanız da zaman alır. Ancak çeşme ve tiyatro aralığını görmenizi ve keşfetmenizi isterim. Zira arasında bulunan tuvaleti inceleyin. Buranın en önemli özelliği dönemin meclisinin tuvalette toplanması, beraber tuvaletlerini yapması ve kararlar almasıdır. Önlerinden akan taharet suyunun ise tüm tuvaletini yapanların kullanması açısından ilginçtir. Bana halen ilginç ve komik gelen tuhaf durumlardan biridir.

Sagalassos Antik Kentinden Ne Var?

Gezi rotanız Burdur için çok geniş ve eğlenceli olur. Burada görmeniz gereken yerler hakkında bilgiler sitemizde mevcuttur. Ancak Sagalassos Antik Kentinde ne var merak ediyorsanız listemiz şu şekildedir:

  1. Hermes, Ares, Athena, Poseidon ve Zes büstleri vardır. (gerçekleri Burdur Müzesinde bulunuyor)
  2. Roma İmparatoru Adrian Heykeli
  3. Roma İmparatoru Marcus Aurelius tarafından yaptırılan Marcus Aurelius Heykeli
  4. Tiberius Kapısı
  5. Kent Meclisi
  6. Neon Kütüphanesi

Buraya ulaşım için haritaları kullanabilirsiniz. Bulunduğunuz bölgeden rota planlama da mümkün olan hizmetlerden biridir. Dilerseniz buradan ulaşım sağlayabilirsiniz. Bazı yerlerde ören yeri bazı yerlerde antik kenti olarak geçmektedir.

Sagalassos’a ne zaman gidilir merak edebilirsiniz. Burası her mevsim ayrı bir güzeldir. Çok yüksek bir kesimde yer alır. Bu yüzden kar yağdığından çıkmanız ve gezmeniz zor olabilir. Fakat bu dönemde de muhteşem bir görüntüye sahip olur. Bu yüzden her mevsim burayı ziyaret edebilirsiniz. Ancak kış dönemi soğuk olacaktır.

Sagalassos Antik Kenti – Kısa Bilgi - Giriş Ücreti

Sagalassos gezinizin ardından buranın muhteşem eserlerini görmek üzere sizleri Burdur Müzesine davet ediyorum. Zira bu aşamada pişman olmayacağınız güzellikler sizleri burada tüm nezaketiyle ve güzelliğiyle bekliyor.

Öyle ki bir gün fotoğraf sanatçısı bendeniz ile ziyaret etmek isterseniz her zaman varım… Zira ilk günkü heyecan ve mutluluğunu yaşayan birisi olarak buraya her adım attığımda tarifi imkansız duygular yaşıyorum.

YAZAR BİLGİSİ
Büro Yönetimi Yönetici Asistanlığı, Kamu Yönetimi, Fotoğraf ve Sinema, Yeni Medya ve Gazetecilik ile İş Güvenliği Uzmanlığı eğitimi gören Turan AY 1997 yılından bu yana internet dünyasında aktif faaliyet gösteriyor. Ekonomi, Fotoğraf ve Gezi kategorilerinde blogları bulunuyor. Aynı zamanda Youtube Kanalı olan yazar Turan Ay'ın onlarca eğitim sertifikası mevcuttur.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.